Belföld

Veszélyben Baumgartner indulása

A Mol Rt. újra kívánja tárgyalni Baumgartner Zsolt Forma-1-es pilóta szponzori támogatásának feltételeit. Lukács Bea szóvivő ugyanakkor az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a cég nem szándékozik kivonulni a fiatal versenyző mögül.

Korábban szándéknyilatkozatot írtunk alá, bizonyos körülmények azonban időközben megváltoztak – indokolta a szóvivő, miért döntött úgy a Mol Rt., hogy 380 millió helyett csupán 60 millió forinttal támogatja a Forma 1-es pilóta indulását. Baumgartner az eredeti elképzelésektől eltérően nem a Jordan-Fordhoz, hanem a Minardihoz szerződött.


A Népszabadság írása szerint azzal, hogy az olajipari cég nagyságrendekkel kisebb összeget akar „befektetni” az autóversenyző rajthoz állásába, gyakorlatilag megkérdőjeleződik Forma–1-es indulása is. A Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztériumban hangsúlyozták ugyanis, hogy a 844 millió forintos állami szerepvállalás az újonnan létrejövő cégben csak a többi feltétel maradéktalan megléte esetén érvényes.


Eközben a kormány döntése alapján megkezdődött a versenyző szereplését elősegítő gazdásági társaság létrehozásának előkészítése. Így az állami befektetés egyetlen feltétele most már csupán az, hogy Baumgartner Zsolt és menedzsmentje teljesítse korábban tett szponzori vállalásait, vagyis teremtse elő a Forma 1-es induláshoz szükséges összeg hiányzó részét, mintegy 4 millió dollárt.


A kormány szerdán döntött arról, hogy az idei költségvetés tartalékából a fenti feltételek teljesítése esetén 844 millió forintot fektet abba a cégbe, amely a Baumgartner Zsolt Forma 1-es versenyzéséhez kapcsolódó jogokat birtokolja. Az újonnan létrejövő cégben az államnak egyharmadrész tulajdona lesz, a szavazatok tekintetében azonban 50 százalék plusz 1 arányban képviselteti magát. Az állam szavazati jogain a Magyar Turizmus Rt. és az ITD Hungary osztozik, 25 százalék plusz 1, illetve 25 százalék arányban.


Baumgartner Zsolt december 23-án írta alá szerződését a Minardi csapatához. A kontraktus egy évre szól, hároméves opcióval.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik