Belföld

Vizet szállítanak a finnek a sivatagba

A Helsinki városának tulajdonában lévő finn Nord Water cég Szaúd-Arábiába szállít palackozott vizet. A szerződés szerint a finn cég kétszer 700 ezer üveg, Nord márkanevű vizet ad el az arab országnak.

Korábban már szállítottak vizet Szaúd-Arábiába, de jóval kisebb mennyiségben. Az első 700 ezres szállítmány még idén télen útnak indul, s a rendelés teljesítésére egy új palackozó üzemet állítottak fel a pitkäkoski víztisztító telepen. Erre azért is szükség volt, mert hamarosan a balti államokba és Szentpétervár környékére is szállítanak majd. Az üzemben lehetőség van arra, hogy széndioxiddal dúsítsák a vizet, ám az arabok ezt nem igénylik. A vizet félliteres és másfél literes palackokba töltik, s egy-egy szállítmány 20 teherkonténerbe fér el.

A víz a Päijänne tóból ered és egy speciálisan erre a célra kifejlesztett alagúton keresztül jut el a víztisztítóba. Palackozott formájában gyakorlatilag ugyanaz, mint amit a helsinki lakosok isznak, az egyedüli különbség az, hogy az exportált “csapvizet” áporodottság ellen is kezelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik