Belföld

USA: elmarad a várt fellendülés

Bár a munkanélküliek aránya decemberben az elemzői várakozásoknál jobban csökkent az Egyesült Államokban - az elemzők által várt 5,9 százalék helyett 5,7 százalékra - az a tény, hogy decemberben csak ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma, kiábrándítólag hatott, annál is inkább, mert az elemzők 130 ezres növekedést vártak.

A dollár az adat nyomán újabb rekordmélységbe zuhant: 1,2852 dollárt adtak ekkor egy euróért. A határidős indexek egyértelműen mutatják, hogy a mai nyitás az árfolyamok csökkenését hozza majd: a márciusi Standard & Poor’s 500 index 5,30 ponttal, a Nasdaq futures 13 ponttal, a Dow futures 62 ponttal csökkent. vezető New York-i tőzsdemutatók is nagyobb eséssel indultak.

Novemberben a foglalkoztatottak száma 43 ezerrel nőtt, a munkanélküliség 5,9 százalékos volt. A decemberi 5,7 százalék 2002 októbere óta a legalacsonyabb. Az új foglalkoztatottak számának decemberi meglepően alacsony szintje elsősorban a kiskereskedelmi munkahelyek 38 ezres, a feldolgozóipar 26 ezres foglalkoztatotti létszámcsökkenésének tudható be.

Az adat elemzők szerint egyértelműen azt jelzi, hogy a gazdasági élénkülés kétségtelen jelei a munkapiacon még korántsem egyértelműek és így a várakozások szerint a Fed január végi kamatdöntésekor minden bizonnyal változatlanul hagyja a történelmi mélységben, 1,00 százalékon levő irányadó kamatát.

Az európai árfolyamok az amerikai makroadatok előtt vegyesen alakultak, kiadásuk után esni kezdtek. A Nikkei még a tegnapi felfutást “köszöntötte”: 1,2 százalékkal emelkedett. Az Alcoa Inc. kezdte tegnap a gyorsjelentések sorát. a tavalyi veszteség után most nyereségről számolt be, ám elbocsátásokról is szólt; árfolyama az elektronikus kereskedésben kissé gyengült.

Az International Business Machines Corp.azt jelentette be, hogy a SEC vizsgálata alapján beperelhetik, miután problémák merültek fel a társaság és a diszkont-kiskereskedő Dollar General Corp. használt gép-cseréjének könyvelésével kapcsolatban. A Dollar General Corp. is vádemelés előtt áll, mert 1998-2000-es pénzügyi eredményei “nem felelnek meg” a SEC-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik