Belföld

Az MSZP vizsgálná a PSZÁF működését

A PSZÁF szakmai és szervezeti működését vizsgáltatná az MSZP-frakció a parlament költségvetési bizottsága ellenőrzési albizottságával - közölte Molnár László. A Fidesz részt vesz az MSZP által kezdeményezett, a PSZÁF tevékenységét vizsgáló parlamenti albizottság munkájában - közölte Halász János.

“Azért tartjuk szükségesnek az ellenőrző albizottság összehívását, mert korábban olyan nyilatkozatok jelentek meg a felügyeletről, amelyek indokolttá teszik a PSZÁF szervezeti, működési vizsgálatát” – indokolta kezdeményezésüket az MSZP-s képviselő. A javaslatról csütörtökön számolt be Katona Béla, a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

A PSZÁF egyik volt ellenőre, főosztályvezetője december végén több nyilatkozatában arról beszélt, hogy többször utasították olyan munkára, ellenőrzésre, személyi intézkedésre, amely mögött személyes, illetve politikai érdekeket sejtett.

Molnár László közlése szerint a vizsgálat kiterjedne arra, hogy foglalkozott-e a felügyelet a László Csaba távozó pénzügyminiszter érdekeltségébe tartozó számlákkal, és ha igen, ezt ki, mikor és milyen felhatalmazás alapján tette.

“Vizsgálta-e a PSZÁF a kormány tagjainak, politikai vagy közigazgatási államtitkárainak számláit, ha igen, ezt ki, mikor és milyen felhatalmazás alapján tette?” – tette fel az ugyancsak a vizsgálat tárgyát képező kérdést az MSZP-s képviselő. Mint mondta, figyelmet szentelnének annak is, hogy a felügyelet milyen szerepet játszott a 12 állami gazdaság privatizálásában.

Feladata lenne az albizottságnak a PSZÁF szervezeti működésének, a döntések meghozatalának és a felügyelet irányításának vizsgálata is. “A felügyelet hatósági munkájával nem kívánunk foglalkozni” – szögezte le a szocialista képviselő, aki újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, ha Font Sándor, az ellenőrző albizottság MDF-es elnöke kezdeményezésükre a tavaszi ülésszak folyamán nem hívja össze a testületet, indítványozzák a leváltását.

A Fidesz részt vesz a parlamenti vizsgálatban

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője elmondta: abban bíznak, hogy tisztességes vizsgálat zajlik majd, és ha ez így lesz, “kiderül újra, hogy a szocialisták csak a független intézményeket támadják és rágalmazzák Szász Károlyt, illetve a PSZÁF-ot”.

“Részt veszünk a munkában, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan egy újabb szocialista figyelemelterelésről van szó” – jelentette ki, hozzátéve: bíznak abban, hogy ha a vizsgálat során “újabb szocialista érintettségek derülnek ki, akkor ezek vizsgálatában is közreműködnek majd a szocialisták”.

A PSZÁF egyik volt ellenőre, főosztályvezetője december végén több nyilatkozatában arról beszélt, hogy többször utasították olyan munkára, ellenőrzésre, személyi intézkedésre, amely mögött személyes, illetve politikai érdekeket sejtett.

Font Sándor megvizsgálja az MSZP által felvetett kérdéseket

Font Sándor pénteken közölte: megvizsgálja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tevékenységéről az MSZP által feltett kérdések a költségvetési bizottság ellenőrzési albizottságára tartoznak-e. “Nem szeretném, ha a szakmai albizottság valamilyen vizsgálóbírói szerepkört vállalna magára politikai háttérrel, de amint hivatalosan megérkezik az MSZP kezdeményezése, megvizsgálom, hogy a PSZÁF-ról feltett kérdések az ellenőrzési albizottságra tartoznak-e” – mondta a parlamenti albizottság MDF-es elnöke az MTI-nek.

Font Sándor hangsúlyozta: az ellenőrző albizottság elsősorban pénzügypolitikai, szakmai kérdésekkel és “a mögöttük rejlő összefüggésekkel szokott foglalkozni”. Az MSZP-frakciónak és a kormánynak lehetősége van arra, hogy a PSZÁF-ra vonatkozóan bármilyen, széles körű vizsgálatot lefolytasson a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalon és az Állami Számvevőszéken keresztül – jegyezte meg.

A leváltásával kapcsolatos kijelentésre utalva megjegyezte: a kormánypárti többségű testület le tudja váltani az elnököt. Mint hozzátette, ezt tudomásul venné, “de amióta ez a bizottság létezik – a demokratikus játékszabályoknak megfelelően – mindig ellenzéki képviselő volt az elnöke”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.