Belföld

Decentralizálódó területfejlesztés

A területfejlesztés szempontjából jelentős év lesz 2004, költségvetési kilátásai lényegesen kedvezőbbek, mint tavaly volt - jelentette ki Nagy Sándor.

A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2003-ban javult a területfejlesztés költségvetési pozíciója, és megkezdődött egy erőteljes decentralizáció, amely az idén tovább folytatódik. Először fordult elő az elmúlt évben, hogy a regionális fejlesztési tanácsok jelentősebb összeget kaptak a területfejlesztési forrásból, illetve a leghátrányosabb helyzetű térségek támogatása is számottevően növekedett.

A kormány az elmúlt év utolsó ülésén döntött arról, hogy benyújtja a parlamentnek a területfejlesztésről szóló törvény módosítását. A jogszabály várhatóan a tavaszi ülésszak naprendjére kerül – tette hozzá. Ennek a törvénynek a célja az, hogy megerősítse a régiókat, a regionalizmust – jegyezte meg.

A tervek szerint úgy alakítják át a regionális fejlesztési tanácsokat, hogy azokban ne legyenek többségben a minisztériumok képviselői, a jelenlegi 12 helyett csupán egy embert delegál a tanácsokba a területfejlesztést felügyelő miniszter. A tanács többi tagja az önkormányzatokat, a civil szervezeteket, a kamarákat képviseli, tehát az érdemi döntéseket valóban a helyiek hozzák meg – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta: jövőre összesen mintegy 120 milliárd forint fordítható területfejlesztési célra. Ezen belül a közösségi támogatások és az ehhez kapcsolódó társfinanszírozás több mint 52 milliárd forint tesz ki, nemzeti forrásból a terület- és régiófejlesztési előirányzatra pedig összességében 64 milliárd forint áll rendelkezésére. A kormány ugyanakkor hamarosan dönt további decentralizálható 20-30 milliárd forint sorsáról. Ha ez a döntés kedvező lesz, akkor ezzel tovább növekszik a rendelkezésre álló területfejlesztési forrás – tette hozzá.

A kistérségekkel kapcsolatban a politikus elmondta: a törvénytervezet kistérségi fejlesztési tanácsok létrehozásáról rendelkezik majd. A 168 kistérségi testületnek valamennyi település polgármestere is tagja lesz. A tanácsok mindegyike az alakuláshoz mintegy 15 millió forintot kap arra a célra, hogy megteremtsék működési feltételeiket, szakemberek segítségét vegyék igénybe.

Nagy Sándor megítélése szerint az idén elinduló Nemzeti Fejlesztési Terv regionális operatív programjának végrehajtása mind a hét régió fejlődését kedvezően érinti. A tervek szerint február közepétől folyamatosan megjelennek a regionális operatív program pályázati kiírásai.

A politikus úgy vélekedett, a régióknak átadott pénzek növelésével el kell érni, hogy 2006 és 2013 között minden régió felkészüljön saját fejlesztési programjának elkészítésére, és így közvetlenül hívhasson le támogatást az Európai Unió strukturális alapjaiból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.