Belföld

Szigorítják a közlekedési pontrendszert

A baleseti statisztikai adatok és a balesetek leggyakoribb kiváltó okainak elemzése után a kormány módosította a közlekedési pontrendszert – szól Gál J. Zoltán kormányszóvivő bejelentéséről a Magyar Hírlap cikke.

A Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai alapján az előző négy évben a leggyakoribb okok a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és az előzés szabályainak be nem tartása voltak. Ugyanezekért a szabályszegésekért osztották ki a legtöbb büntetőpontot is az elmúlt másfél év alatt. Ezért az ezeket elkövető járművezetőket a jövőben szigorúbban sújtja az elsősorban a gyalogosok fokozottabb védelme, valamint a személyi sérülésekkel járó balesetek visszaszorítása érdekében módosított kormányrendelet.

Az ittas vezetésért, a megengedett sebesség jelentős túllépéséért, az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértéséért ezután az eddigi egy helyett három büntetőpont jár. Egy fekete pontot kap, aki vezetés közben mobiltelefonál, és aki elmulasztja a biztonsági gyermekülés használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik