Belföld

Kettéosztanák a Parmalatot

A Parmalat elnök-vezérigazgatója, Enrico Bondi azt tervezi, hogy szétválasztja a csődbe jutott olasz tejipari konszern élelmiszeripari és pénzügyi tevékenyégét - írta csütörtöki számában a Handelsblatt.

A német gazdasági napilap milánói bankároktól származó értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a válságmenedzselésben sok tapasztalatot szerzett Bondi a Lazard és a Mediobanca befektetési bankokkal közösen dolgozza ki a tervet: a Parmalat élelmiszeripari tevékenységére új vállalatot hoznak létre. A lap beszámolója szerint a Parmalat főbb hitelezői lennének az új vállalat tulajdonosai, a pénzügyi leányvállalatot – amely leginkább okolható a Parmalat mérlegében keletkezett 10 milliárd eurós hiányért – pedig felszámolnák.


“Ez lehetővé tenné, hogy a tejipari konszern folytathassa a termelő munkát, ami a bankoknak érdeke” – idézett a német lap egy olasz bankárt. A Parmalat pénzügyi csődje kapcsán az olasz nyomozók az elmúlt napokban arra igyekeztek fényt deríteni, hogy a bel- és külföldi bankoknak – többek között a Deutsche Banknak és a Citigroupnak – milyen szerepe volt a válság kialakulásában.


Közben a Parmalat-ügyben vizsgálódó milánói bíró, Guido Piffer azt közölte, hogy a Parmalat alapítója, Calisto Tanzi továbbra is börtönben marad. A vizsgálóbíró ezzel másodszorra utasította el azt a kérést, hogy a börtönt háziőrizetre váltsák fel.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik