Belföld

Irány Románia – év eleji privatizációs hajrá

A román privatizációs hatóság (APAPS) idei első teljes munkahetében beindította a privatizációs portfólióban szereplő, mintegy hatezer alkalmazottat
foglalkoztató nyolc nagyvállalat magánosításának folyamatát.

Az állami vagyonrészesedéseket menedzselő és a privatizációs folyamatot adminisztráló APAPS számára a két legnagyobb feladat a még döntő hányadában állami tulajdonban levő legnagyobb kereskedelmi bank, a BCR és a nemzeti kőolajipari vállalat, a Petrom eladása. Ez utóbbinak az ügye azonban csikorogva halad előre, a Curierul National január 8-i száma az ügylet halasztásáról írt.

Az APAPS mindenesetre valóságos “privatizációs hajrával” vágott neki az újévnek. Az év első munkahetének elején nyilvánosságra hozott közleményében a hatóság bejelentette: a világbanki pénzeken futtatott PSAL 1 és a PSAL 2 nevű szerkezetátalakítási programban szereplő valamennyi gazdasági társaság privatizálása az év első felében befejeződik.

A privatizációs ajánlatok begyűjtésének, az ajánlattevőkkel folyó tárgyalásoknak a szakaszában van például a vasúti gördülőanyag-gyártásra és -javításra, valamint a hatalmas ipari kazánok és tartályok előÁllítására szakosodott GRIRO
részvénytársaság – a “román Csepelnek” is nevezett egykori Grivita Rosie vagyonának javarészét felölelő nagyvállalat – magánosítása.

Ugyanitt tart az első sikertelen privatizáció után kényszerűségből visszaállamosított resiczabányai kohászati művek (CSR) és a nemzeti dohányipari társaság (SNTR) újbóli kiárúsítása. Adásvételi tárgyalások folynak ugyanakkor a legnagyobb bukaresti elektronikai ipari részvénytársaság, néhány gépgyár és vegyipari vállalat, mezőgazdasági gépállomás magánosítása érdekében is.

Bonyolultabb feladatnak ígérkezik további 385, jóval kisebb gazdasági társaság “kiházasítása”. Java részük az “önkéntes felszámolás”, a csődeljárás vagy a bírósági felügyelet alatt történő átszervezés állapotában van, sok esetben hatalmas adóssághátralékkal. Bukaresti elemzők szerint ezek legfeljebb feldarabolt állapotban tényleges ellenértékük 15-20 százalékáért kelhetnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik