Belföld

London szerint irreálissá vált az 5 százalék alatti deficit

Londoni feltörekvő piaci elemzők az 5,6 százalékos tavalyi egész évi államháztartási hiány után nem tartják reálisnak, hogy az idei év végére 5 százalék alá csökkenjen a deficit.

Ralph Sueppel, a Merrill Lynch befektetési ház londoni irodájának feltörekvő piaci konzultánsa azt mondta: a pénzügyminisztérium először 4,5 százalékos, majd 4,8 százalékos, később 5,2 százalékos hiányt jósolt, ami önmagában is “egészségtelen folyamat”. Sueppel szerint a tavalyi évhez hasonlóan a piac “az idei hivatalos előrejelzésben is torzításokat lát…, nem lát ugyanakkor megfontoltságot a költségvetési tervezésben”. Ez előbb-utóbb aláássa a kormány hitelességét, és piaci megrázkódtatásoknak teszi ki az országot – tette hozzá.


A Merrill Lynch térségi elemzője szerint a vártnál ennyivel rosszabb bázisról indulva az idei év végi hiány is jó eséllyel jelentősen meghaladja a tervezettet. Ráadásul a növekedést is olyan tényezők fogják lassítani, mint a reálbérnövekedés csökkenése, az áfaemelés és a közszférán belüli leépítés. Sueppel szerint mindezek alapján nem lenne meglepő, ha a 2004 végi hiány közelebb lenne az 5,0 százalékhoz, mint a tervezett 3,8 százalékhoz.


Adam Slater, a Crédit Agricole Indosuez befektetési csoport londoni irodájának térségi stratégája arra hívta fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozva, hogy a decemberi havi többlet a fele volt a kormány által vártnak. Slater szerint figyelembe véve, hogy a 2002-es 9,5 százalékos deficit jelentős részét a költségvetésbe utólag bevont tételek okozták – az elemző ezek összegét 500 milliárd forintra tette -, igen csekély volt a javulás; az egyszeri tételek nélküli tavalyelőtti “alaphiányhoz” képest mindössze fél százalékpont. Mindez “bizonyos kételyeket ébreszt” az idei, “meglehetősen agresszív” deficitcél teljesíthetőségével kapcsolatban – mondta.


Az elemző szerint a 3,8 százalék eléréséhez a bevételeknek sokkal nagyobb mértékben kellene nőniük a kiadásoknál. Slater azt mondta, hogy az idei év végén a 2003 végére kitűzött 4,5 százalékos cél elérése már jó teljesítmény lenne, de reálisan 2004-ben is inkább 5,0 százalék körüli év végi hiánnyal kell számolni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik