Belföld

Két forinttal feljebb az euró a vártnál

Szerdán dél körül 262,10/30 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, csaknem két forinttal erősebben a nyitáskori 262,20/50 forintos szintnél.

A forint déli 7,14 százalékos helyzete az ingadozási sáv erős oldalán 60 bázisponttal gyengébb a kedd délután elfoglalt pozíciójánál. A dealerek átlagos forgalmú délelőtti kereskedésről számoltak be, ahol a forint két egymást követő hullámban is gyengült a vártnál nagyobb tavalyi államháztartási hiány következtében. A forint 7,07-7,92 százalék között ingadozott, az euróval 260 és 262,40 forint között kereskedtek.


A dollár jelentősen erősödött a nemzetközi piacokon, a Budapesten délben jegyzett 207,10/30 forintos árfolyam csaknem négy forintos erősödés a 203,30/70 forintos kedd délutáni kurzushoz képest. Pánik ugyan nem volt a piacon, de többek szerint a Pénzügyminisztérium szavahihetősége újabb csorbát szenvedett, mivel az 5,6 százalékos hiányt alábecsülve december közepén 5,2 százalékos várakozást publikált. Vannak olyan vélemények, hogy kérdésessé válhat a PM hosszabb távú prognózisainak megalapozottsága is, és ez kivárásra késztetheti a piacot.


A magyarországi piacra ezúttal nem hatott a sikeres lengyel állampapír aukció, és az ennek nyomán ott bekövetkezett hozamcsökkenés. A magyar állampapírpiacon a kedden megindult kérészéletű vásárlási hullám után ismét az eladások határozták meg a kereskedést. Főleg a 2005-ben lejáró államkötvények hozama nőtt, a hozamszint mintegy 20 bázisponttal lett magasabb délelőtt a keddi 10,75 százalékos egyéves állampapír benchmarknál. Mintegy 10 bázisponttal emelkedett a 10 éves államkötvény hozama is, a keddi benchmark 7,87 százalék volt. (A tízéves lengyel államkötvény hozama ugyanakkor délelőtt 7,20 százalékról 6,60 százalékra csökkent.)


A piacon úgy vélik, hogy az állampapírpiacon az óvatosság marad a jellemző magatartás a jövő héten megjelenő fizetési mérleg és fogyasztói árindex adatok közzétételéig. Valószínűleg a korábban vártnál kevésbé lesz sikeres a csütörtöki hároméves államkötvény aukciója is – mondják a piacon. A forintpiacon 12,40/60 százalékon kötötték az overnight üzleteket a keddi 12,50-13,0 százalékról. A hosszabb lejáratok közül a három hónapnál hosszabbakon 20-30 bázisponttal emelkedtek a kamatok.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik