Belföld

Elkészült a Budapest Portál vakbarát felülete

Elkészült a Budapest Portál vakbarát felülete. A fővárosi önkormányzat honlapja látássérülteknek készült változatát szerdán mutatta be Demszky Gábor főpolgármester, valamint a szoftver kifejlesztője, Szuhaj Mihály, aki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) informatikai csoportvezetője.

A honlap tartalmát a képernyőolvasó szoftverrel rendelkező vakok és gyengénlátók érhetik el.

“Elkészült a portál, amely a vak és gyengénlátó felhasználók számára teljes körűen hozzáférhetővé teszi a Budapest Portál dinamikus, tehát folyamatosan frissített oldalait és a legfontosabb statikus oldalakat, így a kórházak, ügyeletek, szolgáltatások elérhetőségeit is” – jelentette be Demszky Gábor.

Hozzátette: a fővárosi önkormányzat portálja az első a közszolgálati oldalak közül, amely vakbarát felületet biztosít, azonban az Európai Unió szabályozása szerint 2004. december 31-ig az összes minisztérium és önkormányzat honlapját elérhetővé kell tenni a vakok és gyengénlátók számára.

“Sajnos a honlapok többsége számunkra a képernyőolvasó szoftvereink ellenére nehezen vagy egyáltalán nem olvasható, mert olyan design elemeket használnak a fejlesztők, amelyekkel a szoftver nem tud mit kezdeni” – hangsúlyozta Szuhaj Mihály, aki informatikusként vak és látássérült sorstársainak fejlesztett képernyőolvasó szoftvert.

A portálok vakbarát felületének kialakításával kapcsolatban elmondta: “ebben az esetben a honlapfejlesztők visszatérnek az internet eredeti filozófiájához, ahol valamilyen információtartalmat akartak közölni, és nem a külcsín számított, hanem a mondanivaló”.

A világtalan informatikus bemutatta az oldal működését, amelyen egér használata nélkül, billentyűparancsokkal tájékozódhat a felhasználó, a képernyőolvasó szoftver pedig akár szavanként vagy betűnként is felolvassa a tartalmat, a teljesen leegyszerűsített kivitelezésű oldalakról, melyeken nincsenek képek, ábrák, reklámok vagy más zavaró grafikai elemek.

Szuhaj Mihály az MTI kérdésére elmondta, hogy ma Magyarországon a körülbelül 15 ezer potenciális vak és gyengénlátó internet-használóból 2-3 ezren rendelkeznek számítógéppel és mintegy kétszázan az internet használatához szükséges képernyőolvasó szoftverrel, de nagyon kevés a vakbarát felületű magyar honlap.

Hozzátette: a fővárosi önkormányzat oldalán kívül csak két hírportál alkotott vakok számára akadálymentes honlapot. A főpolgármester emlékeztetett rá, hogy tavaly a főváros 57 látássérült pályázónak juttatott el képernyőolvasó szoftvert és számítógépet. A Budapest Portál vakbarát felügyeletének szerkezeti és tartalmi paramétereit az MVGYOSZ munkatársainak részvételével határozták meg és a további interaktív funkciók, például a fórum, a levelezés vagy a regisztráció megvalósítására még ebben az évben sor kerül – fűzte hozzá Demszky Gábor.

Szuhaj Mihály tízéves korában vesztette el látását, az ELTE-n programozó, programtervező matematikus és informatikatanári diplomát szerzett. Az általa fejlesztett képernyőolvasó szoftver 1997-ben elnyerte az Európai Unió Információs Technológiai Díjat, 2003-ban pedig megkapta a Magyar Hírlap által alapított Év Embere elismerést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik