Belföld

Die Presse a magyar válságról – ázsiai export a megoldás?

"Magyarország az ázsiai export segítségével akar kilábalni a válságból" alcímmel közölt írást szerdán a Die Presse című bécsi napilap. A konzervatív újság budapesti tudósítója a "Magyarország erőltetni fogja a kereskedelmet Kínával és Indiával" című írásában egyebek között megállapította, hogy a Medgyessy Péter miniszterelnök vezette baloldali-liberális kormány Kínát és Indiát fedezte fel új, reményteljes piacként a gyenge magyar exportgazdaság számára.

A tudósító emlékeztetett, hogy a magyar külkereskedelem jelenleg már nagymértékben az Európai Unió tagországaira koncentrálódik, a magyar szállításoknak közel a háromnegyede ebbe a térségbe irányul. A tudósító szerint kiderült, hogy a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatoknak ez az egyoldalúsága hátrányos Magyarország számára: az EU-beli recesszió elkerülhetetlenül lesújtott a magyar gazdaságra is.

A cikkíró megállapította, hogy a külkereskedelmi kapcsolatok színesítése végett utazott az átlagosnál nagyobb gazdasági növekedésű Kínai Népköztársaságba és Indiába Medgyessy Péter. Magyarország mindeddig visszafogottan volt jelen az ázsiai piacokon sok olyan országgal ellentétben, amelyek már korábban felismerték Kína és India potenciálját. A Die Presse szerint a kereskedelmi tárgyalások eredményeként szakértők azt várják, hogy mindenekelőtt Indiával fejlődnek majd a gazdasági kapcsolatok, és a következő években megháromszorozódik a magyar-indiai áruforgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik