Belföld

Megszűnt a román nyelv Moldovában – az orosz lesz a hivatalos?

„Moldova Köztársaság nemzetpolitikai stratégiája" hatályossá vált január első napjaiban azáltal, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben - írja a román napilap, a Ziua.

A Vladimir Voronin moldovai elnök által kezdeményezett, és a kormányon lévő Kommunista Párt által támogatott törvényt vitatta a parlamenti ellenzék, az akadémiai körök és a civil társadalom képviselői.

A kisinyovi Parlament által a múlt év végén megszavazott ezen terv törvényes felhatalmazást ad a moldovai hatóságoknak arra, hogy folytassák Besszarábia eloroszosítását – írja a román lap. A törvény a Ziua szerint az orosz nyelvnek „etnikumok közötti kommunikációs nyelvi” státust ad, megjegyezve, hogy ezen nyelvet Moldova Köztársaság „társadalmi életének különböző területein használni lehet”. Sőt, ezen dokumentumban hamisan azt állítják, hogy a románok a hatodik kisebbséget alkotják a Moldovai Köztársaságban – írja a Ziua. Ezen kívül a „Románok Történelme” és a „Román Nyelv” tantárgyakat „Moldova Történelmére” és az úgynevezett „Moldovai Nyelvre” cserélték.


Forrás: Eurocom Kft./Romániai Sajtófigyelő


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik