Belföld

Módosítani akarja az INA-Mol szerződést az új horvát kormány?

Felülvizsgálják a nyáron kötött INA-Mol adásvételi szerződést és ha kell, módosítják is - írja a Nacional című zágrábi hírmagazin. Branko Vukelic horvát gazdasági miniszter szerinte az előző horvát kormány némely ügyleténél nem tartották tiszteletben a nyilvánosság tájékoztatásának minimumát sem.

Branko Vukelic új horvát gazdasági miniszter a horvát hetilapnak adott interjújában kijelentette: pártja, a november 23-ai horvát parlamenti választáson győztes Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fő kifogása az ellen, hogy a magyar a Mol Rt. a nyáron több mint fél milliárd dollárért megvásárolta az INA horvát kőolaj- és földgáz-ipari vállalat 1 részvénnyel több mint 25 százalékát, az volt, hogy az adásvételi szerződésbe nem volt betekintése a nyilvánosságnak és a parlamenti képviselőknek. Ezért mindenekelőtt részletesen felül kell vizsgálni a szerződést és megállapítani, hogy szükséges-e az ügylet módosítása – szögezte le miniszter.

Szerinte az előző horvát kormány némely ügyleténél nem tartották tiszteletben a nyilvánosság tájékoztatásának minimumát sem. Hangsúlyozta, hogy az INA, akár a Horvát Telefonhálózat is, állami vállalat, minek sorsáról tájékoztatni kellett volna, mind a hatalmat, mind az ellenzéket és az ügyletkötést nyíltabban lebonyolítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik