Belföld

Az erős euró veszélyezteti a fellendülést

Túl erős az euró és ez - német elemzők szerint - veszélyeztetheti a vén kontinensen most megkezdődött gazdasági fellendülést.

Beavatkozást kezdenek követelni német gazdaságelemzők az Európai Központi Banktól az euró gyengítése végett. Egy sor befektetési bank, valamint független gazdasági kutató intézetek fő elemzői veszélyben látják az épphogy beindult föllendülést Európában, ha a központi bank nem tesz valamit azért, hogy az euró ne erősödjék tovább az amerikai dollárral, és az ahhoz szorosan kötődő ázsiai devizákkal szemben.

Péntek reggel már 1 dollár 26 és fél centet ért egy euró a frankfurti devizatőzsdén. Alig több mint másfél év alatt az amerikai dollár szinte 50 százalékot gyengült és ezen közben, különösképpen az iraki háborút követően, az amerikai gazdaság, túlzás nélkül, szárnyalni kezdett. Ehhez a dollár gyengülése – egyes elemzők szerint mesterséges gyengítése – alaposan hozzájárult. Egyúttal persze a világgazdaság motorját jelentő Egyesült Államok húzta magával az európai gazdaságokat is.

Egy gazdaság versenyképességét adott esetben ugyanis a nemzeti valuta gyengítésével lehet elérni. Mindenesetre, mindaz, ami történt az amerikai gazdaságban, jótékonyan hatott ugyan a világra, ám de e pozitív folyamat egyhamar vége szakad, ha most már – más piaci eszközök híján – az euró pozíciójáért felelősséggel tartozó Európai Központi Bank nem avatkozik be – figyelmeztetnek Frankfurtban.

És azt mondják a német közgazdák, hogy a bank illetékeseinek egyértelműen jelezniük kell, hogy készek euróért akár dollár tízmilliárdokat is fölvásárolni, és így gyengíteni az eurót és erősíteni a dollárt. Máskülönben, a fellendülésből fakadó hasznukat az amerikai exportőrök teljesen el fogják veszíteni és oda a prosperitás. Megfigyelők szerint a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank beavatkozása akkor várható, ha az euró eléri az 1 dollár 30 centes határértéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik