Belföld

Áremelések az új évben

Drágábbak lesznek január 1-jétől az élelmiszerek a kedvezményes általános forgalmi adókulcs 12-ről 15 százalékra való emelése miatt. Az energia a 12 százalékos kulcs helyett a 25 százalékosba kerül, ezért emelkedik az ára. Az áfa-kulcs változása miatt várhatóan 5 százalékkal drágulnak a gyógyszerek és a tankönyv. A MÁV 11 százalékkal emeli a jegyek árát, Budapesten 6,5 százalékkal nő a vízdíj és 36 százalékkal a csatornadíj.

Az áfa-törvény január 1-jei változása nyomán szinte valamennyi élelmiszer után 15 százalék áfát kell fizetni az eddigi 12 százalék helyett. Ennek nyomán “automatikusan” 3 százalékkal kerülhet majd többe a hús, a belsőség, a hal, akárcsak a tej, a cukor illetve a tejtermékek, a malomipari termékek valamint a zöldségek.

Mivel a felsorolt áruk többsége igazi piaci termék, a kereslet-kínálat függvényeként emelkedhetnek az árak. A pékek például januártól a liszt és az energia drágulása miatt 20 százalékos áremelést terveznek. A sertéshús ára viszont a túltermelés miatt az év elején várhatóan nem változik.

A cigaretta jövedéki adója 35 százalékkal nő januártól, ami jelentős áremelkedéshez vezethet. Ugyancsak emelkedik a bor, a sör és a pezsgő jövedéki adója, amiből logikusan következhetnek ebben a termékkörben a várható drágulások. Ugyancsak az áfa-kulcs változása hat ki a gyógyszerek és a tankönyvek árára: a 0 százalékos áfa kulcs helyett ezen áruk után 5 százalék áfát kell fizetni, így januártól 5 százalékos áremelés várható.

A villamosenergia ára 2003. augusztusában emelkedett, mivel előrehozták a 2004. januárban esedékes áremelést. Akkor 9 százalékkal nőtt átlagosan az áramár, a lakossági ár így kilowattóránként 25,70 forint plusz áfa lett, a nem lakossági 18,55 forint plusz áfa. Mivel az áfa 12-ről 25 százalékra emelkedik januárban, a lakossági árhoz 6,425 forint áfa járul kilowatóránként, a nem lakosságihoz 4,63 forint.

A gázárak januártól 6,8 százalékkal emelkednek, amiből 3 százalék az áfa-emeléssel függ össze. A kompenzáció továbbra is érvényben marad, így akinek éves fogyasztása 1500 köbméter alatt marad, annak egy köbméter 47,1 forintba kerül, míg eddig 42,90 forint volt. Kedvezményes kategória még az 1500-3000 köbméteres éves fogyasztás, itt az 1500 köbméter feletti mennyiség ára 43,80 forint helyett 50,2 forint. A 3000 köbméter feletti éves fogyasztás esetén a köbméterenkénti ár 58,4 forint lesz a korábbi 45,60 forint helyett.

A palackos PB-gáz ára 6 százalékkal nő januártól, részben az áfa 3 százalékos emelkedése miatt. A Matáv Rt. szolgáltatásainál a hatósági áras körben átlagosan 1,6 százalékkal emeli az árat január 1-jei hatállyal. A szállodai szolgáltatások és a diákétkeztetés után éppúgy 3 százalékkal nő az áfa teher, mint a tűzifánál. A kábel-televíziós társaságok 10 százalékos áremelést jelentettek be januártól.

Az újságok, folyóiratok ugyancsak az áfa-emelés miatt drágulhatnak: az eddigi 12 százalékos áfa-kulcs 15 százalékra nő. Ugyanakkor a könyvek után az eddigi 12 százalék helyett 5 százalék áfát kell fizetni, ami árcsökkentésre ad lehetőséget. Várhatóan drágulnak majd a telkek is, mivel eladás esetén 25 százalékos áfa teher lép be.(Eddig a tárgyi adómentes kategóriába sorolták a telkeket.)

A vasúti jegyek árát január 1-jétől 11 százalékkal emeli a MÁV. A személygépjárművek autópályadíja jövőre átlagosan 5,5 százalékkal, míg a tehergépjárműveké 18-20 százalékkal drágul. A minimálbér januári emelkedése miatt (50 ezerről 53 ezer forintra) jövőre havi 180 forinttal, 3180 forintra nő a diákhitel kötelező havi törlesztő részlete.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében Budapesten 6,5 százalékkal kerül többe a vízdíj és 36 százalékkal a csatornadíj. A BKV tarifái 13 százalékkal nőnek az év elején: egy BKV-jegy 140 forint lesz, a dolgozói bérlet 5200 forint, a tanulói bérlet 1850 forint. Összességében átlagosan 6-7 százalék körül drágulnak a temetkezési díjak, a sírhelymegváltás ára viszont 12 százalékkal nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik