Belföld

Januártól kötelező a kettős könyvvitel

Néhány kivételtől eltekintve kettős könyvvitelre kell áttérnie 2004. január 1-jétől az összes olyan magyarországi vállalkozásnak, amely eddig csupán naplófőkönyvet, vagyis egyszeres könyvvitelt vezetett.

A jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok utoljára 2003-ben vezethetnek egyszeres könyvvitelt. Az egyszeres könnyvitel vezetését elsősorban a betéti társaságok alkalmazzák, így a változás leginkább őket érinti. Mellettük azonban át kell térnie az összes jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnak, illetve az iskolaszövetkezeteknek és a jogi személyiséggel rendelkező munkaközösségeknek is a kettős könyvvitelre.

Nem érinti viszont ez a változás az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adóalanyokat. A kötelező váltást a számvitelről szóló 2001. januárjától hatályos – törvény írja elő.

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint elvileg mindenkinek külön-külön be kellene jelentenie, hogy áttér az új könyvvezetési rendre. Ez azonban most felesleges, mert az APEH az adózók érdekeit szem előtt tartva, adminisztrációs terheik mérséklése érdekében hivatalból végre hajtja a bejegyzést – áll a közleményben.

Néhány a törvény alapján és a külön kormányrendeletben szabályozott esetben nincs áttérési kötelezettsége például az alapítványoknak, egyesületeknek, ügyvédi irodáknak, ha eddig is egyszeres könyvvitelt vezettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik