Belföld

3,9 százalékra lassult a horvát GDP növekedése

Az idei harmadik negyedben váratlanul lassult a horvát hazai össztermék növekedése a tavalyi harmadik negyedhez képest: a GDP-bővülés éves szintre vetítve 3,9 százalék volt, és bár ez a 16. egymást követő negyedéves növekedés, a legalacsonyabb 2001 negyedik negyede óta.

A növekedés ütemét főként a visszafogott személyes fogyasztás lassította: ennek negyedéves, 3,4 százalékos üteme kevesebb mint fele a tavalyi megfelelő időszak 7,1 százalékának. Az egyetlen jelentősebb belső növekedéssegítő tényezőt az állam útépítési beruházásai jelentették, miközben az export és hagyományosan az idegenforgalom támogatta a GDP-bővülést.

Tavaly 5,2 százalékkal nőtt Horvátországban a GDP. Az idei első negyedben 4,9, a másodikban 5,0 százalékos volt az éves ütem. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az idei évre 5,0 százalékos GDP-növekedést vár. Vezető horvát közgazdászok jövőre csak 3 százalék körüli ütemet valószínűsítenek, ha a megszorító gazdaságpolitika folytatódik.

A horvát jegybank az idén szigorított, korlátozva a kereskedelmi bankok hitelezési tevékenységének bővülését, és növelve a kötelező tartalékráta nagyságát. A megszorító gazdaságpolitika közvetlen célja a magas horvát küladósság és folyómérleg-hiány visszaszorítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik