Belföld

Pénzszórás az ünnepek után

Előzetes becslések szerint csaknem 10 milliárd fontos áruházi ámokfutást rendeztek a britek decemberben - a példátlan pénzszórás zöme a már karácsony másnapján megkezdődött kiárusításra esett.

A hitelkártya-vásárlásokat elszámoló banki szövetség vasárnap közölt első jóslata szerint a brit vásárlók ebben a hónapban összesen 9,8 milliárd font új hitelkártya-adósságot halmoztak fel az áruházakban, 500 millió fonttal többet, mint a tavalyi karácsonyi szezonban. A karácsony előtti utolsó teljes héten a kiskereskedelmi szektor még kiábrándító forgalomról számolt be, ezért sok bolt úgy döntött, hogy az általában december végén, január elején meghirdetett kiárusítást már karácsony második napján elkezdi.


Ennek megfelelően december 26-án – amely az angolszász karácsonyi szokások alapján Nagy-Britanniában az ajándékok kibontásának napja – több tízezer bolt nyitott ki, általában 20-50, esetenként 70-75 százalékosnak mondott árleszállításokkal. Ennek hatására minden eddigi rekord megdőlt a karácsonyi hét utolsó két napján. Egy-egy nagyobb áruház előtt már péntek hajnalban ezrek táboroztak; a legnagyobb brit bevásárlóközpontot, a Kent grófságbeli Bluewatert szombaton 200 ezren keresték fel, de a londoni Oxford Street patinás nagyáruházában, a Selfridgesben is 130 ezren fordultak meg. A The Sunday Times által idézett szakértők az általában igen drága áruhitel adósság meredek növekedésének veszélyére hívták fel a figyelmet. Jelenleg minden egyes felnőtt britre átlagosan 3500 font (1,3 millió forint) hitelkártya- és egyéb fogyasztási hitel jut; a britek ötödét 5 ezer font vagy ennél több hitelkártya-kinnlevőség terheli.


A lap által megszólaltatott szakértők egyike szerint különösen aggályos jelenség, hogy az aktív keresők közül mind többen munkában töltött idejük teljes egészében gyakorlatilag adósságaik törlesztésére keresnek, és nem jut nyugdíjcélú megtakarításokra. – Ezek az emberek úgy fognak nyugdíjba vonulni, hogy semmilyen nyugdíjjellegű magánmegtakarításuk nem lesz, viszont még akkor is tetemes adósságokat kell majd törleszteniük – mondta a Brit Fogyasztók Szövetségének egyik tanácsadója.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik