Belföld

3,8 millióig adómentes az osztrák jövedelem

Ausztriában évi 14 500 euróig (kb. 3,85 millió forint) nem adóztatják meg a személyi jövedelmeket a jövő év január elsejétől.

A néppárti-szabadságpárti kormány – hosszabb idő alatt bevezetendő – adóreformjának első intézkedéseként életbe lépő rendelkezés mintegy 200 ezer osztrák adófizetési kötelezettségét szünteti meg a jövő év első napjától. Az osztrák sajtóban ismertetett összesítések szerint így a 8,15 milliós lélekszámú országban adómentes lesz több mint 1,65 millió munkavállaló, valamint 730 ezer nyugdíjas, illetve 60 ezer egyéni vállalkozó és mezőgazdasági dolgozó jövedelme, nyugdíja. Az intézkedés eredményeként körülbelül 2,4 millióra nő a személyi jövedelemadó-mentességet élvező osztrákok száma, ami az összes adózót figyelembe véve körülbelül 40 százalékos arányt jelent.


A kormány számításai szerint így az alacsonyabb jövedelmi kategóriákban évente 51-474 euró (kb. 13500-125600 forint) közötti összeg marad az adófizetési kötelezettség alól felmentetteknél. A Die Presse című bécsi napilap hétfői számában ismertetett összefoglaló szerint a jövő évben viszont emelkedni fog néhány adótétel. Ezek közé tartozik például a gépkocsi-üzemanyagok adótartalmának a növekedése. A kormány döntése alapján például 1 centtel (kb. 2,65 forint) növekszik a benzin literjének fogyasztói árába foglalt adó. A dízel üzemanyagnál két cent lesz az adótartalom növekedése. A földgáz fogyasztói árába foglalt adó pedig köbméterenként 6,6 centre nő az eddigi 4,4 cent helyett, a fűtőolajnál 8,9 centről 9,8 centre nő a literenkénti adó. Az adóreform keretében növekszik a rádió és a tv-előfizetési díj, az emelés 8,2 százalékos.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik