Belföld

Orbán Viktor: 2004 a bizonytalanság éve lesz

Bizonytalanság, a határozott kormányzati iránymutatás és az össznemzeti célok hiánya jellemezte az idei évet és ez várható 2004-ben is - hangsúlyozta Orbán Viktor a Hír tv-nek adott karácsonyi interjúban.

A volt miniszterelnök bírálta a kormányt az otthonteremtési rendszer leépítése, a független intézmények elleni támadások és a “mindent odaadó” uniós külpolitika miatt.

Jövőre a bizonytalanság éve vár ránk, mivel nem lehet tudni, hogy milyen irányba halad a magyar gazdaság – fogalmazott Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint csak az jelenthet kiutat, ha a kabinet “határozottan irányt szab a következő évnek”. Kifejtette: 2002-ben, a kormányváltás után úgy tudtuk, hogy kiszélesítik azokat a jó kezdeményezéseket, amelyeket a polgári kormány bevezetett, ehelyett leépítették az otthonteremtési rendszert, növelték a vállalkozók terheit, és jelentős áremeléseket hajtottak végre. – Ma mindenki elégedetlen, és ez az érzés nem pártszimpátiától függ – vélekedett Orbán Viktor.

A kórháztörvényről elmondta: bár az Alkotmánybíróság most csak eljárásjogi szempontból vizsgálta és utasította el a jogszabályt, a Fidesz szakértői szerint tartalmi problémák is találhatók a törvényben, ezért várhatóan ismét a taláros testülethez fordul majd a párt.

Orbán Viktor a független intézmények elleni kormányzati támadásokat nevezte a 2003-as év másik súlyos problémájának. Hangsúlyozta: a lex Szász ügyében nem elsősorban Szász Károly személye a fontos. Az ember nem azt érzi, hogy a kormány minden erejét a több tízmilliárdos sikkasztás és pénzmosás kivizsgálásra fordítaná, ehelyett inkább a PSZÁF elnökének eltávolítására koncentrálnak – hangsúlyozta a Fidesz elnöke. Megjegyezte: ez a lépés is rontja az ország nemzetközi tekintélyét és erősíti azt az európai vélekedést, hogy manapság térségünkben, így hazánkban is “újjáéled a régi idők hálózati rendszere” és az abból fakadó korrupció.

Az exminiszterelnök szerint az európai parlamenti választások tétje az lesz, hogy a mindenben alkalmazkodó, “besimuló, illetve a nemzeti érdekekre felesküdött” politikusok képviselik-e hazánkat az unióban. Az EU rólunk szóló jelentései megállapítják, hogy a magyar kormány “alkalmazkodásban jeles”, mindent odaad, amit kérnek. Kiállt az erdélyi magyar autonómiatörekvés mellett is, hangsúlyozva: ez olyan össznemzeti célkitűzés lehetne, amely felülemelkedik a napi gondokon.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik