Belföld

Kiújult az izraeli-palesztin ellentét

Az ellenségeskedés újra fellángolt az izraeliek és a palesztiok között a csütörtöki izraeli rakétatámadás és a tel-avivi merénylet következtében.

Az Iszlám Dzsihád palesztin radikális szervezet Izraelt “fájdalmas csapással” fenyegette meg, ugyanakkor izraeli katonák lerombolták az öngyilkos merénylő ciszjordániai házát Náblusz közelében. Az Egyesült Államok elítélte a tel-avivi öngyilkos merényletet.

Egy nappal a tel-avivi öngyilkos merénylet után izraeli katonák lerombolták a tettes ciszjordániai házát. A katonák pénteken reggel hatoltak be a Náblusz mellett fekvő Beit Furik faluba, és robbantással romba döntötték a 18 éves elkövető családi házát.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter pénteken reggel bejelentette: találkozóra hívta össze az ország magas rangú katonai és titkosszolgálati vezetőit, hogy a tel-avivi merényletre válaszul adandó, lehetséges megtorló csapásokról tanácskozzanak.

Ugyanakkor az Iszlám Dzsihád palesztin radikális szervezet “fájdalmas csapással” fenyegette pénteken Izraelt. Az al-Kudsz Brigádok, az Iszlám Dzsihád katonai szárnya kijelentette gázai közleményében, hogy a szervezet visszavág Izraelnek az előző napi gázai légitámadásért, amelynek következtében a mozgalom két aktivistája és három palesztin civil is életét vesztette.

Az ellenségeskedések újabb fellángolása ellenére Móse Jaalon altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke bizakodóan nyilatkozott az izraeli-palesztin tűzszünet lehetőségéről.

Heteken belül megszülethet erről a megállapodás, s 2004 “a legcsendesebb, legnyugalmasabb esztendő” lehet a harcok több mint három évvel ezelőtti kirobbanása óta. A Jediót Ahronót izraeli lap pénteki száma által közölt nyilatkozatában azzal indokolta optimizmusát, hogy a Hamász, amely az utóbbi három év több mint száz öngyilkos merényletének túlnyomó részéért felelős, úgy döntött, hogy leállítja az Izraelen belüli támadásokat, s ez döntő fontosságú fejlemény lehet a tűzszünet megkötésében. – Az izraeli-palesztin konfliktus még évekig eltart, de úgy gondolom, hogy túljutottunk a harc tetőpontján – mondta Jaalon

Az Egyesült Államok elítélte a palesztin öngyilkos merénylő által Tel-Avivban csütörtökön végrehajtott, több halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletet. Richard Boucher, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban kijelentette, hogy az Egyesült Államok “határozottan elítéli” a történteket.

A merényletet a tengerparti nagyvárosból kivezető egyik úton, Petah Tikva előváros közelében követték el. Az öngyilkos merénylőn kívül a helyszínen életét vesztette három izraeli polgári személy, újabb jelentések szerint egy negyedik pedig a kórházban halt bele a detonáció által okozott súlyos sebesülésébe. Rajtuk kívül a robbantás legalább 13 személyt megsebesített.

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért (FPLP) radikális baloldali szervezet szervezet közölte, hogy az ő embere hajtotta végre a robbantást. A tel-avivi merénylet előtt néhány perccel egy izraeli helikopter rakétákkal likvidálta az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet egy állítólag gyilkos merényletre készülő vezetőjét a Gázai övezetben, s a támadásban életét vesztette négy másik palesztin is. Kórházi források szerint további 12 személy sérült meg a légicsapásban, amely az izraeli 2-es tévécsatorna szerint válasz lehetett az izraeli városok és telepek ellen az elmúlt két napban végrehajtott akna- és rakétatámadások tucatjaira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik