Belföld

Növekvő a terrorveszély az ünnepek alatt

Megújította az amerikai külügyminisztérium a terrorcselekmények veszélyével kapcsolatos korábbi figyelmeztetését, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által külföldön lévő amerikai érdekeltségek ellen tervezett újabb támadások lehetőségére hivatkozva.

A tárca Washingtonban vasárnap közzétett figyelmeztetésével még november 21-én kiadott figyelmeztetését újította meg, amely az újabb intézkedéssel jövő április végéig érvényben marad.

A minisztérium a figyelmeztetésben egyebek között felehívta a figyelmet arra, hogy amerikai értékelés szerint az al-Kaida a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekményeknél is pusztítóbb erejű merényleteket kíván végrehajtani, amelyek kivitelezésénél esetleg tömegpusztító fegyvereket is bevet. A tárca azonban nem zárta ki a hagyományos fegyverekkel végrehajtandó támadások lehetőségét sem, egyebek között hozzátéve: ezek öngyilkos akciók, gépeltérítések, robbantások vagy emberrablás formáját is ölthetik.

Tom Ridge amerikai belbiztonsági miniszter szintén vasárnap jelentette be, hogy az Egyesült Államokban citromsárgáról (emelt szint) narancssárgára (magas szint) növelték a terrorizmus veszélyére figyelmeztető készültségi fokozatot. Ridge az intézkedést azzal indokolta, hogy veszélyt jelző konkrét értesülések ugyan nincsenek, de az év végi ünnepek előtt megsokasodtak azok az információk, amelyek készülő terrorcselekményekre engednek következtetni.

Riadókészültségben a török rendőri egységek 
 
Riadókészültségbe helyezték Törökországban az ország 16 legnagyobb repülőterének védelmét ellátó rendőri egységeket. Hétfői török sajtóértesülés szerint az intézkedésnek az az oka, hogy a hatóságok megbízható forrásokból úgy értesültek, iszlám szélsőségesek merényletre készülnek. Állítólag el akarnak téríteni egy török repülőgépet, amellyel a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadásokhoz hasonló merényletet követnének el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik