Belföld

Dagad a Parmalat-botrány

A milánói és a pármai ügyészség karöltve folytat vizsgálatot a Parmalat-ügyben: az olasz cég mérlegadatait nyilvánvalóan meghamisították - 9-10 milliárd eurós "tiszta" negatívumról beszél a sajtó és bankforrások -, amiért négy év a maximálisan kiszabható börtönbüntetés.

A milánói ügyészségi vizsgálatok a hétfőn megkezdődött kihallgatások után egyértelműen megállapították, hogy a Parmalatnál mérleghamisítás történt. A Parmalat nehézségei november végén kerültek az olasz lapok címoldalaira, akkor a Kajmán-szigetek kétes alapjaiba való kalandor beruházások kapcsán. A mai napig keresik a csaknem félmilliárd eurós befektetés nyomait az Epicurum elnevezésű alap kapcsán, míg az elmúlt napokban derült ki, hogy a Bonlat Parmalat-érdekeltség tavalyi mérlegét is meghamisították, miután a Bank of America közleményben cáfolta: e cégnek nincs számlája nála, nemhogy csaknem négymilliárd eurós aktívumot mutatna, mint azt egy a mérlegkészítésnél felhasznált állítólagos bankdokumentum igazolná.

Szeptember végén még 4,2 milliárd eurós követelés és 6-8 milliárd eurós adósságot tudott felmutatni az olasz cég, legalábbis papíron. A Parmalat december közepén késéssel ugyan, de banksegítséggel visszafizette 150 millió eurós kötvényeit, de aztán ismét sűrűsödtek a felhők a csaknem harminc országban érdekeltséggel rendelkező tejipari – immár agyaglábakon álló – óriás felett. Silvio Berlusconi olasz kormányfő a hét végén sajtóértekezletén kormányzati segítséget ígért, de csak az olasz vállalkozások iránti bizalom megtartása érdekében, s a felelősség megállapítását tisztázó vizsgálatok nyomán. Ugyanakkor számos banknak és beruházási alapnak úszik a pénze a Parmalattal, nem is beszélve ötezer olasz magángazdáról, akit lehetetlen helyzetbe hozna a Parmalat immár küszöbön álló csődje. Az olasz tejtermelőknek a Parmalat augusztus óta nem fizetett, így csak az itáliai gazdáknak 120 millió euróval tartozik.

A Parmalat csődje a banktartozások révén is valóságos lavinát indíthat el Olaszországban, s ezért – még a keddi kormányülés előtt – Enrico Bondi elnök-vezérigazgató hétfőn Antonio Marzano ipari és Giulio Tremonti pénzügyminiszterekkel is külön megbeszélést folytat. A fizetési nehézségekkel küszködő, kétes pénzügyi manőverekbe keveredett Parmalat élére a hét elején került Enrico Bondi személyében új elnök-vezérigazgató került, miután lemondott posztjáról a Parmalat alapítója, a 65 éves Calisto Tanzi, aki négy évtizedig állt a cég élén.

Bondi rendkívüli igazgatótanácsot hívott össze még a hét végén annak nyomán, hogy a Bank of America a Grant Thorton auditoraival közölte: a Bonlatnak nincs számlája a bankban, s nem hiteles az az idén március 6-án kelt dokumentum, amely kulcsfontosságú, ugyanis 3,95 milliárd eurós aktívumot mutat ki a Bonlat számláin 2002 decemberének végére.

A Parmalat részvényeinek értéke hétfőn gyakorlatilag nullára süllyedt a milánói tőzsdén: a papírok eszmei értéke 0,10 eurón állt, ez 66 százalékos csökkenés a pénteki 0,30 euróhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik