Belföld

Tőkerendezést határozott el a Malév

A Malév Rt. rendkívüli közgyűlése pénteken döntött a légitársaság tőkerendezéséről - jelentette be Sándor László, a Malév Rt. elnök-vezérigazgatója.

A 11,7 milliárd forintos jegyzett tőkéjű társaság első háromnegyed évi mérleg szerinti vesztesége 8,7 milliárd forintot tett ki. A közgyűlés ezért jóváhagyta, hogy első lépcsőben a jegyzett tőke 117 millió forintra csökkenjen, majd 3,5 milliárd forintra emelkedjen. A tőkeemelést 3,4 milliárd forint értékben A-sorozatú, névre szóló részvények kibocsátásával valósítják meg. A Malév Rt. az idén 7 milliárd forint tőkejuttatást kap az ÁPV Rt.-től, ennek a 3,4 milliárd forinton felüli része tartalékba kerül.

A kormány további 3 milliárd forint tőkejuttatást hagyott jóvá a légitársaság számára jövőre, ezt azonban a tevékenység eredményességének javításához kötötte. Sándor László elmondta, hogy az ÁPV Rt. várhatóan jövőre az első vagy második negyedévben dönt a 3 milliárd forint folyósításáról, amennyiben a légitársaság eredményeket tud felmutatni.

Sándor László szerint a Malév jövőre jelentősen javítani tudja eredményét, és folytatódnak az elmúlt három hónap kedvező tendenciái. Ebben az időszakban jelentősen nőtt az utasforgalom és a bevétel is, ami a veszteségeket pár száz millió forinttal csökkentette.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a jövőben csökken a légitársaság létszáma, ám a repüléshez közvetlenül kapcsolódó területeken nő az állomány. Elmondta: a veszteséges hosszú távú járatokról még nem született döntés, a vezetőség több lehetőséget is vizsgál, a járatok sorsáról várhatóan januárban határoznak.

Az ÁPV Rt. pénteki közleménye szerint az igazgatóság a héten vizsgálta meg, hogy mennyiben teljesíthetők a tőkerendezésről szóló kormányhatározat előírásai, amelyek a Malév közép- és hosszú távú stratégiája, illetve rövid távú intézkedési terve teljesülésének garanciális feltételeire vonatkoznak.

Az ÁPV Rt. igazgatósága a részletes pénzügyi számítások áttanulmányozása után döntött a Malév tőkerendezéssel kapcsolatos ellenőrzési és beszámoltatási rendszeréről. A kormány-határozatnak megfelelően a privatizációs szervezet havonta jelentést és beszámolót kér a Malévnek biztosított források felhasználásáról és a légitársaság aktuális pénzügyi helyzetéről.

A Malév Rt. korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az idén a tavalyit mintegy 8 milliárd forinttal meghaladó, 112 milliárd forintos árbevétellel számol. A társaság adózás előtt vesztesége viszont az elmúlt évi 2,3 milliárd forintról az idén várhatóan 13 milliárd forintra emelkedik, jövőre azonban a tevékenységek szintjén az idei 6 milliárd forint körüli veszteség jövőre nullszaldóra változik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik