Belföld

Magyar-román határon átnyúló turizmusfejlesztés

Az Európai Unió támogatásával határon átnyúló turizmusfejlesztési programot valósít meg 2004-től Szabolcs-Szatmár-Bereg és a romániai Szatmár megye - tájékoztatta Szabó Attila programmenedzser az MTI-t.

Az együttműködés indítását jelentő, 10 millió forint értékű terv megvalósítására két civil szervezet, a nyíregyházi Egyesület a Keleti Régióért és a szatmárnémeti (Satu Mare) Vállalkozók Fóruma Egyesület közösen pályázott, és az unió PHARE program alapjától 8,5 millió forintnak megfelelő eurót kapott.

A projekt célja, hogy az egymással szomszédos területek turisztikai szervezetei együtt, a kölcsönös előnyök alapján erősítsék a határrégió idegenforgalmát, kialakítsák a közös marketingtevékenység alapjait, feltárják mindazokat a piacszervezői lehetőségeket, amelyek fellendíthetik a gazdaságot.

Szabó Attila elmondta: a magyar-román határ menti turisztikai együttműködési program a jövő év tavaszán indul. A két érintett megye turisztikai szakemberei Nyíregyházán találkoznak, ahol megkezdődik a munka egy újszerű, innovatív marketingrendszer kidolgozására. Az elképzelések szerint kétnyelvű, turisztikai referenciafilm és térkép készül a két megye minden idegenforgalmi helyéről, a programmenedzser szerint mintegy ötszáz idegenforgalmi látnivaló kerülhet a közös nyilvántartásba.

A turisztikai kínálatok összehangolásával – az együttműködő magyar és román turisztikai cégek – komplex idegenforgalmi csomagokat szándékoznak kialakítani. A regisztráció, a turisztikai filmmel és a térképpel együtt várhatóan 2004. októberére készül el, így a 2005-ös idegenforgalmi idényt a két megye közös programokkal indítja. Először a két ország belső piacán jelennek meg együttes kínálatukkal, majd a kapcsolatot tovább erősítve, más országok turistáit is invitálják Európa egyik legszebb, idegenforgalmi látnivalókban gazdag tájára.

Az Európai Unió segítségével induló magyar-román határ menti idegenforgalmi együttműködéstől azt is remélik, hogy az érintett térségben 2005-től a közös turisztikai befektetések száma növekedni fog, illetve harmadik országból érkező beruházók is megjelennek a régióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik