Belföld

Folytatódik a Parmalat-válság

Rendkívüli igazgatótanácsi ülést hívott össze péntekre a Parmalat, miután az olasz tejipari konszern bejelentette: a Bank of America cáfolta, hogy a Parmalathoz tartozó, kajmán-szigetei Bonlat cégnek 3,95 milliárd eurós aktívuma lenne számláján.

A fizetési nehézségekkel küszködő, kétes pénzügyi manőverekbe keveredett Parmalat élére a hét elején Enrico Bondi személyében új elnök-vezérigazgató került, miután lemondott posztjáról a Parmalat alapítója, a 65 éves Calisto Tanzi, aki négy évtizedig állt a cég élén. A Parmalat az elmúlt években végrehajtott túlméretezett befektetések miatt decemberben nem tudta fizetni tartozásait – bár a múlt héten késéssel azért visszaváltott 150 millió eurót-, és 6-8 milliárd euró adósságot halmozott fel.

Bondi rendkívüli igazgatótanácsot hívott össze annak nyomán, hogy a Bank of America a Grant Thorton auditoraival közölte: a Bonlatnak nincs számlája a bankban, s nem hiteles az az idén március 6-án kelt dokumentum, amely kulcsfontosságú, ugyanis 3,95 milliárd eurós aktívumot mutat ki a Bonlat számláin 2002 decemberének végére. Az amerikai bank által el nem ismert dokumentumot a Bonlat 2002-es mérlegének elkészítésekor használták fel. A hír nyomán a milánói tőzsdén felfüggesztették a Parmalat-részvények kereskedését.

A Parmalat számlái szeptember végén elméletileg még 4,2 milliárd euró készpénz volt. A belső ellenőrök eddig nem találták nyomát a Kajmán-szigeteken bejegyzett Epicurum befektetési alapban elhelyezett 497 millió eurónak sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik