Belföld

Fogyasztás generálja a hazai növekedést

Elemzők szerint nem okozott meglepetést a harmadik negyedévi, termelési és felhasználási oldalról számított bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a GDP a harmadik negyedévben 2,9 százalékkal, az első három negyedévben 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2003 harmadik negyedévében a növekedés 0,8 százalék volt az előző negyedévhez képest.

Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője elmondta: a növekedést továbbra is a lakosság fogyasztása generálta. Véleménye szerint a második negyedéves 2,4 százalékos növekedés után megindulhat a fellendülés. “Úgy tűnik, hogy az volt a mélypont” – mondta. Hozzátette: a szerkezetváltás lassabban megy végbe, és várhatóan csak a jövő év második negyedévében veszi át az export a növekedés hajtóerejének szerepét. Nyeste Orsolya az idei évre 2,9-3,0 százalékos GDP növekedéssel számol.

Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője ellentmondásosnak nevezte a gazdasági mutatók alakulását. Elmondta: egyes területeken, a felhasználási oldalon ugyan már mutatkoznak a kiegyensúlyozottabb növekedés jelei, de továbbra is kedvezőtlenül gyors a belföldi felhasználás bővülése.

“A GDP növekedésében a harmadik negyedévben sem tapasztalható a szerkezet jelentős javulása, és a fogyasztás magas szintje miatt várhatóan a negyedik negyedévben is ez marad a helyzet” – tette hozzá. Elmondta: az import mintegy 20 százalékos bővülése mögött jelentős mértékben a háztartások fogyasztásának fellendülése áll.

Vojnits Tamás szerint várhatóan jövő első negyedévtől lehet számítani a növekedés szerkezetének átalakulására, a belső felhasználás visszafogottabb emelkedésére és az export erőteljesebb bővülésére. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy a bruttó felhalmozás változása nem csak a beruházások bővülését, de a készletek növekedését is tükrözi.

“Ez is azt valószínűsíti, hogy az idén a negyedik negyedévben a belföldi fogyasztás magas lesz, a GDP szerkezete a harmadik negyedévihez hasonlóan alakul” – mondta. Az elemző kedvezőtlennek nevezte, hogy a harmadik negyedévben tovább nyílt az export-import olló a beruházások és a fogyasztás növekvő importigénye miatt. Hozzátette: a kivitel és a behozatal közötti különbség jövőre az első negyedévtől csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik