Belföld

2,7 százalékos a magyar növekedés

2003 III. negyedévében a magyar gazdaság növekedése élénkült. A bruttó hazai termék (GDP) a II. negyedévi 2,4 százalékos növekedés után a III. negyedévben 2,9 százalékkal, az első három negyedévet tekintve pedig 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az élénküléshez termelési oldalról elsősorban az ipar teljesítményének gyorsuló növekedése járult hozzá. A növekedésben keresleti oldalról továbbra is meghatározó szerepe volt a lakossági fogyasztás dinamikus bővülésének, ezzel egyidejűleg azonban a kereslet szerkezetében elmozdulás is mutatkozott: a bruttó állóeszköz-felhalmozás volumene az I. negyedévi csökkenést és a II. negyedévi kismértékű növekedést követően a III. negyedévben több mint 4 százalékkal emelkedett. Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában folytatódott az egyensúly romlása, az export és az import növekedési üteme között az import javára mutatkozó különbség a III. negyedévben tovább nőtt.

2003 III. negyedévében az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke az első félévi visszaesés után 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, ami elsősorban az ipar bővülő teljesítményéből adódott. Az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke az átlagosnál gyorsabban, 4,1 százalékkal nőtt. Az építőipar 0,8 százalékos növekedést, míg a mezőgazdaság 9,4 százalékos visszaesést mutatott 2003 III. negyedévében. A termelő ágazatok hozzáadott értéke az év első három negyedévében gyakorlatilag stagnált az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva 3,4 százalékkal bővült a harmadik negyedévben. Valamennyi szolgáltatási ágazatban növekedés volt. A legnagyobb mértékben, 6,4 százalékkal a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett 2002 III. negyedévéhez viszonyítva. A legkisebb mértékű, mindössze 0,5 százalékos növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatban mutatkozott. A szolgáltatások ágazatai együttesen 4,0 százalékos növekedést értek el 2003 első három negyedévében 2002 azonos időszakához viszonyítva.

2003 III. negyedévében folytatódott a háztartások fogyasztási kiadásainak dinamikus növekedése, az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,7 százalékkal, 2003 I-III. negyedévében 8,8 százalékkal emelkedett. A kormányzattól és a háztartásokat segítő nonprofit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások az előző év azonos időszakához viszonyítva a III. negyedévben 2,0 százalékkal, míg az év I-III. negyedévében 2,3 százalékkal növekedtek. E két tényező hatására a háztartások végső fogyasztása a III. negyedévben 8,3 százalékkal, az első három negyedévben pedig 7,6 százalékkal emelkedett 2002 azonos időszakához viszonyítva.

A közösségi fogyasztás a III. negyedévben 1,4 százalékkal, az év I-III. negyedévében 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A végső fogyasztás mindezek következtében a III. negyedévben 7,4 százalékos, az I-III. negyedévben 6,8 százalékos növekedést mutatott 2002 azonos időszakához viszonyítva.

A bruttó felhalmozás 21,6 százalékkal bővült 2002 III. negyedévéhez képest, elsősorban a készletfelhalmozás növekedése miatt. 2003 I.-III. negyedévében 11,9 százalékos emelkedés mutatható ki 2002 azonos időszakához képest. A bruttó állóeszköz-felhalmozás a III. negyedévben 4,4 százalékkal, míg az I-III. negyedévben 2,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A belföldi felhasználás a fogyasztás és a felhalmozás magas ütemű növekedése eredőjeként 10,8 százalékkal emelkedett a III. negyedévben, míg az év első három negyedévében 8,0 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az áruk és szolgáltatások külkereskedelmi exportja a III. negyedévben 7,7 százalékkal, az I-III. negyedévben 4,2 százalékkal növekedett, míg az import ennél jóval nagyobb ütemben, a III. negyedévben 17,8 százalékkal, az I-III. negyedévben pedig 10,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. Szezonálisan kiigazított adatok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik