Belföld

Öt éven belül megépülhet az orosz-japán olajvezeték

Az orosz miniszterelnök stratégiainak nevezte hazája számára az Angarszk-Nahodka olajvezeték tervét. Mihail Kaszjanov kedden Tokióban egyetértett japán kollégájával, Koidzumi Dzsunicsiróval a terv fontosságában Kelet-Szibéria és az orosz Távol-Kelet fejlődése, erőforrásainak hatékony kiaknázása és az ázsiai-csendes-óceáni térség energiaellátása szempontjából.

Ez a csőkígyó a Bajkál tótól nyugatra elterülő nagy olajmező déli csücskében lévő Angarszktól vezetne a mongol és a kínai határ mentén a Japánnal szemközti Nahodka kikötőjéig. Megépítése Kaszjanov szerint 5-7 évbe telhet. Nakagava Soicsi kereskedelmi miniszter megerősítette, hogy Japán kész pénzügyi támogatást nyújtani Oroszországnak a 4-5 milliárd dollárosra becsült beruházáshoz.


Kaszjanov nem kötelezte el magát teljesen, mint mondta, a végleges döntés érdekében a japánok beleegyeztek a csendes-óceáni térségben várható kereslet közös felmérésébe, valamint az új lelőhelyek feltárásában való együttműködésbe. Szerinte az Angarszk-Nahodka terv nem versenyez az Angarszk-Tacsing (Daqing) vezeték tervével, hanem a kettő éppenséggel kiegészíti egymást. Más szóval a csővezeték elágazhatna az északkelet-kínai város felé. Az Angarszk-Tacsing terv már szerepel egy orosz-kínai olajipari együttműködési megállapodásban. Elemzők azonban kétségbe vonták, hogy az orosz készletek elegendőek lehetnek mindkét nagy piac ellátására.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik