Belföld

George Robertson búcsút vett a NATO-tól

George Robertson NATO-főtitkár szerdán elbúcsúzott az észak-atlanti szövetségtől: utoljára elnökölt a tagállamok nagyköveteiből álló tanács ülésén.

Robertson felszólalásában arra kérte a tagállamokat, hogy bár a NATO-nak kétségtelenül továbbra is folytatnia kell afganisztáni erőfeszítéseit (augusztus óta a szervezet irányítja az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőket, az ISAF-ot), nem szabad elfeledkezniük Irakról sem. “Mivel mi vagyunk az egyetlen nemzetközi szervezet, amely többnemzetiségű erők összeállítására szakosodott, ha bebizonyosodik, hogy Iraknak szüksége van a segítségünkre, nem maradhatunk a háttérben” – figyelmeztetett Robertson búcsúbeszédében.

A NATO jelenleg meglehetősen korlátozott szerepet játszik ebben az országban (az egyik nemzetközi hadosztályt irányító Lengyelországnak ad logisztikai segítséget), de a december eleji brüsszeli NATO-miniszteri értekezleteken már felvetődött a fokozottabb szerepvállalás lehetősége.

A beszámolók szerint igencsak meghatódott Robertson úgy vélekedett, hogy a NATO “nagy napjai” még ezután következnek, mert a szervezetre a jövőben még nagyobb szükség lesz, mint a múltban. A főtitkárt egyébként mintegy száz NATO-alkalmazott tapssal köszöntötte, amikor – skót dudások zenéje mellett – elhagyta a NATO brüsszeli székhelyét.

Lord George Robertson a brit miniszterelnök, Tony Blair kormányában védelmi miniszterként dolgozott, mielőtt – négy évvel ezelőtt – a NATO főtitkári posztjára került. Bár a tagállamok marasztalták volna, jó előre bejelentette, hogy mandátumának lejártával távozni akar. Sőt a politikai életet is elhagyja: a jövő év februárjától a magánszektorban helyezkedik el, a Cable and Wireless brit távközlési cég alelnöke lesz.

Robertson utódját, a holland Jaap de Hoop Scheffert hivatalosan január 5-én iktatják majd be új tisztségébe, bár már január elsejétől átveszi a szervezet irányítását. (Január elsejéig még Robertson a NATO-főtitkár.) Az 55 éves holland politikus a 80-as években diplomataként már dolgozott a NATO székhelyén, majd képviselőként a holland törvényhozás tagja lett. Az utóbbi években ő volt a kereszténydemokrata párt vezetője, amely tagja a holland kormánykoalíciónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik