Belföld

Volt egyszer egy Mexikó – a latin vér kötelez

Kevés rendezőnek adatik meg, hogy újraforgathatja a filmjét. Robert Rodrigueznek igen, s nem azért, mert A zenészt (El Mariachi) elszúrta volna. Nem szúrta el, sőt, a mindössze 7000 (!) dollárba került filmet együtt ünnepelte a szakma és a közönség.

Évekkel kesőbb Rodriguez Desperado címmel – kisebb-nagyobb változtatásokkal – újragondolta A zenész történetét. Akkor már 25 millió dollárból gazdálkodhatott, és megkapta a főszerepekre Antonio Banderast és Salma Hayeket. A Desperadót így a különleges atmoszférán és a szélsőséges karaktereken túl a lenyűgöző tűzpárbajokért, a koreográfiáért, az akrobatikus mutatványokért és a határvidéki westernhangulatért is szerették.


Volt egyszer egy Mexikó – a latin vér kötelez 1

Rodriguez a Volt egyszer egy Mexikóval trilógiává bővítette a gitártokjában fegyvereket rejtegető Mariachi legendáját. A név és a latin vér kötelez, ennél fogva nem csoda, hogy új filmjéből is áradnak a mexikói ízekre emlékeztető illatok. Ott, ahol az Alkonyattól pirkadatig kocsmája taláható, rengeteg kalandra vágyó, bűnös fickó él. A sérelmek a régiek, a történelem hegek formájában az arcokba van vésve, és aki kinéz az ablakon, nem a szebb jövőt látja, hanem hamarosan golyót kap a fejébe… Ebbe a közegbe tér vissza a világtól elvonultan élő Mariachi (Banderas), hogy egy korrupt CIA-ügynök kérésére megakadályozza a mexikói elnök ellen tervezett merényletet, és legalább egy kis időre rendet rakjon.

Rodriguez közben pazar tűzijátékot rendez, olyan Mexikó-prezentációt, amit a helyi idegenforgalom már régen szeretett volna megvalósítani. Ha ehhez még hozzávesszük a film feltartóztathatatlan ritmusát, a Tarantino-iskolát követő zenei szerkesztést, Banderast és az izgalmas körülmények között visszacsempeszett Salma Hayeket, már nem csalódunk. Ám Rodriguez túlfűszerezett, azonnal ható tex-mex-rockcirkusza újabb sztárokkal erősödött. Mickey Rourke és Johnny Depp magánszáma bab a tortillán.

Volt egyszer egy Mexikó – Once Upon a Time in Mexico, 2003. Színes, mexikói-amerikai film, 111 perc. Rendező-operatőr: Robert Rodriguez. Főszereplők: Antonio Banderas, Salma Hayek, Johnny Depp, Willem Dafoe, Mickey Rourke. Forgalmazza az InterCom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik