Belföld

A Dunaferr-re pályázó Donbass ukrán privatizációs tendert nyert

A Dunaferr megvásárlásáért is versenyben lévő Donbass Ipari Szövetség (DISZ) nyerte az Ukrajna öt legnagyobb vaskohászati üzeme között számon tartott Dnyeprovszki Vaskohászati Kombinát 98,8 százalékos részvénypakettjére kiírt nyílt privatizációs pályázatot – jelentette be hétfőn az ukrán állami vagyonkezelő társaság.

Az ukrán állami vagyonkezelő társaság 2003. október 1-én írt ki nyílt pályázatot a mintegy 3,5 millió tonna acélt termelő Dnyeprovszki Vaskohászati Kombinát 98,8 százalékos részvénypakettjére. A privatizációs szervezet hétfőn kihirdetett döntése értelmében a pályázatot a Donbass Ipari Szövetség nyerte.

A Donbass 710 millió hrivnyás (1 amerikai dollár = 5,33 hrivnya) vételi ajánlata csaknem 130 millió hrivnyával haladta meg az eredetileg meghirdetett induló árat. A DISZ vállalta, hogy már 2004 első félévében további 200 millió hrivnyát invesztál a termelés folyamatosságának biztosítása érdekében. A DISZ 2008-ig összesen 1 milliárd hrivnyás befektetést vállalt a kombinátban.

A Donbass Ipari Szövetség Ukrajna a FÁK államok egyik vezető vaskohászati vállalatcsoportja, mely 1995-ben alakult négy vállalat közreműködésével. A DISZ mára több mint 40 iparvállalatot magába foglaló holdingvállalattá fejlődött, melyek összesített forgalma 2002-ben elérte a 2,8 milliárd dollárt. A Donbass fő tevékenységi köre az acél, hengerelt termékek, acélcsövek és koksz termelése, valamint a vaskohászati és kokszoló berendezések gyártása. Emellett érdekeltségekkel rendelkezik az energetikában, a nehézgép-gyártásban, az építőiparban, a telekommunikációban, valamint a rekreációs- és az agrár szektorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik