Belföld

Schwarzenegger elérte a kaliforniai költségvetés reformját

Arnold Scwarzenegger kaliforniai kormányzó a hét végén elérte e minőségében első nagy sikerét: aláírta az általa kezdeményezett törvényt a súlyos hiányokkal küzdő kaliforniai költségvetés kiegyensúlyozására. A tervet 15 milliárd dolláros kötvénykibocsátás támogatja, amelyet márciusban népszavazásra bocsátanak.

Kalifornia szövetségi állam törvényhozása egy héttel ezelőtt még elutasította a törvényjavaslatot, de azóta Schwarzeneggernek és munkatársainak sikerült kétpárti kompromisszumot elérniük az ügyben. A kormányzó, a republikánus párti kisebbség követelésére, kénytelen volt egy-két megtakarítási elképzeléséről lemondani. Eredeti javaslatát, hogy a kiadásoknak a bevételektől független, rögzített korlátjuk legyen, amely csak az infláció és a lakosság számának alakulásától függően változhat, a demokrata párti többség sem támogatta.

Törvénybe iktatták, hogy a 15 milliárd dolláros kötvényen kívül más hitelfelvétel nem lehetséges a folyó kiadások fedezésére, és ezentúl egyetlen évben sem lehet többet költeni a bevételnél. A 2006/07-es költségvetési évtől kezdve a bevételek 1 százalékát vésztartalékba kell helyezni, és a megtakarítást minden évben növelni kell mindaddig, amíg a vésztartalékalap el nem éri a 8 milliárd dollárt. A 15 milliárdos kötvény lejárata kilenc év lesz, és a fogyasztási adó egynegyed százalékéból törlesztik.

“Boldog kormányzó vagyok” – üdvözölte az eredményt szombaton Schwarzenegger, aki filmsztárból lett idén Kalifornia kormányzója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik