Belföld

50-60 milliárdot mostak a szír pénzváltók

Esetenként egyetlen nap alatt milliárdokat váltott át feketén az a szír–magyar csoport, amely ellen a Molnár Csaba alezredest is érintő pénzmosási ügyben nyomoz a BRFK - írja a Népszabadság.

Minden idők legnagyobb hazai pénzmosási ügyében nyomoz a BRFK – értesült az országos napilap. A gyanúsítottak alig több mint egy év alatt több tízmilliárd forintot váltottak valutára feketén, és a pénzt legális pénzváltó vállalkozásaikon keresztül mosták tisztára.

Előfordult, hogy egyetlen nap több mint ötmilliárd forintot váltottak. Egy év alatt – a nyomozás eddigi adatai és a titkosszolgálat által dokumentált tranzakciók elemzése szerint – mintegy 50-60 milliárd forintnak megfelelő összeg ment keresztül a kezeik között. A jogilag „jogosulatlan kiegészítő pénzügyi tevékenységnek” minősülő cselekményhez nagy kereskedelmi bankok munkatársai is asszisztáltak. Utóbbiak tettének büntetőjogi minősítéséről az eddig összegyűlt bizonyítékok elemzése után egyeztet a BRFK és a Fővárosi Főügyészség.

Pénteken újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a BRFK a pénzmosási ügyben, amelyben a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség rendelt el nyomozást a héten jogosulatlan kiegészítő pénzügyi tevékenység és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt két szír és egy magyar állampolgár ellen. Ez utóbbi egy hölgy, az illegális pénzváltással foglalkozó szírek által pénzmosásra használt egyik legális vállalkozás ügyvezető igazgatója, akiről a Népszabadság úgy tudja, nem tett vallomást.

A Népszabadság információi szerint a gyanúsítottak több legális pénzváltó és más vállalkozásban is érdekeltek. Munkatársaik azonban a „főnökeik” őrizetbe vétele óta eltűntek, az irodákat bezárták. A BRFK várhatóan a jövő hétre ígér részletes tájékoztatást a nyomozásról.

A lap rendőrségi és titkosszolgálati forrásokból úgy tudja, több, a most felszámolt csoporthoz hasonló volumenű illegális pénzváltást végző szervezet is működik a fővárosban. Egyes kereskedelmi bankok valutaforgalmának jelentékeny hányadát a velük folytatott kereskedés teszi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik