Belföld

Paks kiesésére is felkészült az energiaipar

A tavalyinál jobban felkészült a télre a magyar villamosenergia-rendszer - jelentette ki Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (Mavir) elnök-vezérigazgatója.

Az idei januári áramellátási zavarok, valamint a Paksi Atomerőmű 2-es blokkjának kiesése a termelésből szükségessé tette, hogy a korábbi évekkel ellentétben erőmű-fűtőolaj tartalékokról gondoskodjanak – mondta Tombor Antal. Kifejtette: a paksi blokk kiesésével 320 millió kilowattóra termelés hiányzik a rendszerből, amit szénhidrogén tüzelésű erőművek többlettermelésével kell pótolni. Nagy hideg esetén a lakosság földgázfogyasztása is megnő, ezért szükségessé válhat, hogy a gáztüzeléses erőműveket átállítsák erőműolajra. Az idén 60 ezer tonna alternatív folyékony tüzelőanyagot tartalékoltak a gázzal működő erőművek számára.


Tombor Antal hozzátette: ugyanakkor a tél az energiarendszer számára könnyebb időszak, mint a nyár, hiszen mostanra befejeződtek a karbantartások, rendelkezésre állnak azok a kapacitások, amelyeket nyáron tervezetten leállítanak a karbantartás miatt. A Mavir támogatja, hogy a paksi 2-es blokk mielőbb visszaálljon a termelésbe – jelentette ki Tombor Antal. Az elnök-vezérigazgató beszámolt arról, hogy a héten a villamosenergia-rendszer terhelése elérte az éves csúcsnak számító napi 6.036 megawattot. Várható, hogy a következő, hideg munkanapok során még felmegy 6050 megawattra, majd az ünnepek alatt visszaesik. Az idén a bruttó hazai villamosenergia-fogyasztás a várakozások szerint meg fogja haladni a 40 milliárd kilowattórát, a nettó 25-28 milliárd kilowattórát.


Ezzel a fogyasztás ismét eléri a 80-as évek szintjét. A csúcs 1989-ben volt, amikor szintén 40 milliárd kilowattórát meghaladó volt az éves fogyasztás, a csúcsterhelés pedig 6.100 megawatt. A villamosenergia-fogyasztás növekedése részint a GDP illetve az ipar bővülésével van összefüggésben. Az ipar az elmúlt több mint tíz évben teljesen átstrukturálódott, a nagy energiaigényes iparágak leépültek, ugyanakkor nagy áramfogyasztóként megjelentek a hatalmas üzletcsarnokok. Az elnök-vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Mavir árbevétele az idén várhatóan 48 milliárd forint lesz, 200-400 millió forint nyereség mellett. Tavaly 4 milliárd forint volt az árbevétel, azonban a rendszerirányító január 1-je óta új struktúrában tevékenykedik. A villamosenergia törvénynek megfelelően, feladata lett több, a működésétől független díj beszedése az iparág szereplőitől.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik