Belföld

A külkereskedelmi deficit 4 milliárd euró körül lesz

Az idén a külkereskedelmi mérleg hiánya mintegy 4 milliárd euró lesz - mondta Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Szavai szerint a kivitel értéke az idén a tavalyi szinten alakul, így várhatóan nem lesz kevesebb, mint 36,5 milliárd euró.Az elmúlt pár hónapban a kivitelben kedvező tendenciák figyelhetők meg – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Major István véleménye szerint az idei évi mélypont után az amerikai gazdasági fellendülés átgyűrűzésével várhatóan a jövő év jobban alakul. A várakozásoknak megfelelően így a behozatal értéke 40,5 milliárd euró körül alakulhat 2003-ban.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok szerint idén az első tíz hónapban a kereskedelmi áruforgalom hiánya 4,101 milliárd euró volt 30,541 milliárd euró export és 34,643 milliárd euró import mellett.

Major István szavai szerint az elmúlt negyedév minden hónapjában az export növekedési üteme meghaladta a 2002-es azonos időszakit. Véleménye szerint a pozitív tendenciát mutatja, hogy a harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százalék volt, szemben az előző időszaki 2,4 százalékkal. Kiemelte a beruházások volumenének dinamikus növekedését, illetve az ipari termelés bővülését.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az export felfutása ugyanakkor erős importdinamika mellett teljesült. De – mutatott rá – az elmúlt két hónapban az export-import olló kismértékben zárult. Hozzátette: lelassult a hiány növekedése is.

Major István elmondta: az idei év során sikerült a magyar gazdaságnak feldolgoznia a tavalyi évben megszűnt videójáték export okozta visszaesést. A Flextronics magyarországi gyárának bezárása 734 millió euró exportkiesést okozott.

Az import növekedésével kapcsolatban három tételt emelt ki Major István. Mint mondta, csaknem 270 millió euró többletet eredményezett a személygépkocsi-behozatal, 151 millió eurót a gyógyszer-import és 230 millió eurós többletet az energiahordozók behozatala.

A helyettes államtitkára aggasztónak nevezte a drága gyógyszerek behozatalának tendenciáját. Hozzátette: reméli, hogy a gyógyszer-támogatási rendszer átalakításával a hatékonyságában megegyező, de kevésbé drága gyógyszerek nagyobb teret kapnak majd. Kiemelte, hogy a német gazdaság, amely Magyarország legfontosabb külkereskedelmi piaca, jövőre 2 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Major István beszámolt arról is, hogy 2004 második felében várhatóan elfogadásra kerülhet az a kezdeményezésük, amely a magyarországi kis- és középvállalkozások világpiacra jutását támogatná az elektronikus kereskedelmen keresztül. A külügyi tárca számításai szerint ez mintegy 500 millió forintba kerülne, a projektről azonban még végleges döntés nincs.

A helyettes államtitkár elmondta, ennek a kezdeményezésnek egy olyan verzióját támogatnák, amely ténylegesen tranzakciós helyzetbe hozná a vállalkozásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik