Belföld

Januártól 8,8 százalékos gyógyszeráremelés várható

A jövő év januárjától összességében 8-8,1 százalékkal emelkedik az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek ráfordítása, ha a lakosssági kör hajlandó a gyógyszerfogyasztásán változtatni - mondta el Matejka Zsuzsa az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója.

A fogyasztói árindexben a gyógyszerkiadás 2,2 százalékot, a nyugdíjas fogyasztói kosárban pedig 5 százalékot tesz ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint.

Az OEP által támogatott gyógyszerek közül januártól csak a 600 forint alatti áru készítmények árát lehet emelni 120 forinttal és ez a lakossági térítésben 2,4 százalékpont emelkedést jelent. Az árrést, a kisebb gyógyszertárak érdekében korrigálják és a jelenlegi 3.500 forint helyett 5.000 forintra emelik azt az értékhatárt, amelynél az árrés fix összegű és a felső limitje 630 forint. Ez a lépés további 1,2 százalékpontot jelent és 3 százalékpontot pedig az, hogy az eddigi nulla áfa kulcs Magyarország európai uniós csatlakozás miatt 5 százalékra emelkedik.

Amennyiben az azonos hatóanyagot tartalmazó, de olcsóbb gyógyszert választja a beteg, illetve orvosa, az további 1,4-1,5 százalékpontot jelent, ha nem, akkor viszont az áremelés magasabb arányú lesz.

A magyarországi gyógyszerellátási rendszer reformjának folyamatában januártól számos változás lesz. Többek között visszaállítják azt a rendszert, hogy egy orvos-beteg találkozó alkalmával csak 30 napra elegendő gyógyszert lehet felírni a jelenlegi 60 nap helyett. Az úgynevezett közgyógyellátást, amely térítésmentes gyógyszerellátást jelent a rászorulóknak, a háziorvos hatáskörébe utalják, míg jelenleg az igazolvány felmutatásával bármely szakorvos írhatott fel “ingyenes” gyógyszert. Ugyancsak januártól az OTC termékek esetében kötelező lesz a vevő kérésére a kiszerelést megbontani, és akár egyetlen szem gyógyszert eladni.

Matejka Zsuzsa elmondta, hogy az augusztus végén éves szinten 242 milliárd forinton befagyasztott gyógyszer ártámogatási rendszerben a gyártók és forgalmazók a szeptember-októberi elszámolás alapján 5,6 milliárd forintot fizettek vissza a biztosítónak a többletként kifizetett támogatás címén. Az év végéig az összes visszafizetés 10 milliárd forint alatt marad – mondta az OEP főigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik