Belföld

A Fundamenta megtámadja a GVH határozatát

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-Takarékpéntár bíróság előtt támadja meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatát, amellyel a versenytanács 6 millió forintra bírságolta a fogyasztók megtévesztése miatt.

A Fundamenta MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság nem követte el a terhére rótt jogsértést, ezért a határozatot a rendelkezésre álló, a határozat kézhezvételétől számított 30 napos határidőn belül bíróság előtt kívánja megtámadni.

A GVH határozatának indoklásában az szerepel: a pénzintézet azt ígérte a fogyasztóknak, hogy ha a lakás-előtakarékoskodó által igénybe vett áthidaló kölcsön kamata változik, akkor az nemcsak az új, hanem a korábban megkötött szerződéseket is érinteni fogja. Ezzel szemben az áthidaló kölcsön kamatának 2002. május 1-jei és 2003. július 1-jei változása csak az újonnan megkötött szerződéseket érintette.

A Fundamenta közleményében hangsúlyozza: a lakás-takarékpénztár és annak jogelőd társaságai is mindig a jogszabályokban előírtaknak megfelelően, etikusan, az ügyfelek érdekeit és szerződéses céljait szem előtt tartva jártak el, az áthidaló kölcsön kamatcsökkentései során is.

A Fundamenta nem ért egyet a versenyhivatal azon álláspontjával, hogy a társaság megtévesztette volna az érintett néhány száz áthidaló kölcsön adós ügyfelét, mivel az általuk kötött kölcsönszerződések egyértelműen szabályozták a kamatmódosítás lehetőségét és az ezzel kapcsolatos eljárást.

A lakás-takarékpénztár indokolatlanul magasnak tartja a bírság összegét is, továbbá nehezményezi, hogy a versenyhivatal olyan határozatról adott a sajtó részére információt, amelynek írásba foglalása még nem történt meg.

“A sajtóközlemény így a társaságunkat különösen negatív színben tünteti fel, amely üzleti hírnevünk lényeges sérelmét okozza, miközben – írásos határozat híján – elzárja társaságunkat a megfelelően alátámasztott véleménynyilvánítás lehetőségétől.” – olvasható a Fundamenta közleményében.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.