Belföld

Várakozás felett alakul az infláció

A fogyasztói árak novemberben 0,6 százalékkal haladták meg az októberi, és 5,6 százalékkal a 2002 novemberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az elemzők novemberre 0,22 százalékos havi infláció mellett 5,13 százalék körüli tizenkét havi drágulást vártak. Az idén az első tizenegy hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A maginfláció novemberben októberhez képest 0,6 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,8 százalék volt. A fogyasztói árak októberben 0,8 százalékkal haladták meg a szeptemberi, és 4,9 százalékkal a 2002 októberi szintet. Tavaly novemberben a fogyasztói árak 4,8 százalékkal emelkedtek egy éve alatt.


A fogyasztói árak októberben 0,8 százalékkal haladták meg a  szeptemberi, és 4,9 százalékkal a 2002 októberi szintet. Tavaly  novemberben a fogyasztói árak 4,8 százalékkal emelkedtek.     Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat az élelmiszerek  drágulása 0,37 százalékkal, a szolgáltatásoké 0,14 százalékkal, az  egyéb cikkek, üzemanyagok 0,12 százalékkal, a ruházkodási cikkeké  0,06 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,04 százalékkal  emelte, míg a háztartási energiáé 0,08 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte.    


Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 1,5 százalékkal  növekedtek. Az átlagosnál jobban, 12,5 százalékkal drágult a tojás  és 11,9 százalékkal emelkedtek az idényáras élelmiszerek. Az idényáras élelmiszereken belül a burgonya ára 9,9 százalékkal, a  friss zöldségek 26 százalékkal, valamint a friss hazai és déligyümölcsök 3,2 százalékkal emelkedtek. Szintén az átlagosnál magasabb, 3,2 százalékkal nőtt a sertészsiradék, 2 százalékkal a vaj, vajkrém ára. A kenyér és a  szalonna ára 1,1 százalékkal, a liszté, daráé 0,9 százalékkal nőtt.    


Kis mértékben csökkent, 0,9 százalékkal a sertéshús, 0,8  százalékkal az étolaj ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül  számítva, az élelmiszerek árai átlagosan 0,4 százalékkal növekedtek. A háztartási energia körében bekövetkezett 1 százalékos árcsökkenés alapvetően a vezetékes gáz árának 5 százalékos csökkenéséből adódik, amely az októbertől esedékes gázár-kompenzáció elszámolásának következménye. Az átlagot meghaladó áremelkedés történt a ruházkodási cikkek, az egyéb cikkek, üzemanyagok esetében,  míg a szolgáltatások, valamint a szeszesitalok, dohányáruk körében  átlag alatti emelkedés volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási  cikkeknél átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak.    


Egy hónap alatt a fogyasztói árak – az idényáras élelmiszerek  nélkül számítva – 0,3 százalékkal emelkedtek. Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 27, az eszpresszókávé 12,  a liszt, dara 11, a munkahelyi étkezés 10, a kenyér 9, a  péksütemény, az éttermi és az iskolai étkezés 8, az alkoholmentes  üdítőitalok pedig 7 százalékkal drágultak.

Csökkent viszont 18 százalékkal a sertészsiradék, 10 százalékkal a sertéshús, 5 százalékkal a szalámi, sonka és az étolaj ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett  kevesebbet fizetni, mint 2002 novemberében. A ruházkodási és az egyéb cikkek, üzemanyagok 12 hónap alatt az átlagosnál kisebb  mértékben drágultak. A szolgáltatások átlag feletti, 6,5 százalékos áremelkedésén belül az oktatási szolgáltatás 14, a szemétszállítás és a helyi tömegközlekedés 11, a csatornadíj 10 százalékkal drágultak. A szeszes italok, dohányáruk és a háztartási energia  árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál. Az elektromos energia 19, a dohányáruk 17, a távfűtés 9, a vezetékes gáz pedig 6  százalékkal került többe, mint 2002 novemberében.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.