Belföld

Tíz éve működő kartellt leplezett le az EU

70 millió eurós büntetést rótt ki az Európai Bizottság egy 10 éve létező törvénytelen összejátszás résztvevőire. A kartellezők a gumi- és műanyaggyártáshoz szükséges szerves peroxidokat termelnek, s egymás között “rendezték" az árak sorsát.

Törvénytelen ármegállapodás miatt sújtották pénzbírsággal az Atofina, a Peroxid Chemie, az újabban Degussa UK Holdings néven ismert Laporte és a Persosa vegyipari cégeket. A svájci Treuhand tanácsadó vállalkozást szintén megbüntették amiatt, hogy 1993 óta kulcsfontosságú szerepet töltött be a kartell életében, találkozóikat szervezte és terhelő bizonyítékok titkolt el. Az Akzót felmentették a bírság kifizetése alól, mert segítette a kartell leleplezését.

Nemtelen penész

Legutóbb szeptemberben lepleztek le vegyipari kartellt az EU-ban, akkor 138 millió eurós pénzbírságot szabott ki három japán cégre a versenykorlátozó megállapodások vizsgálatára hivatott brüsszeli bizottság. A Daicel Vegyipari Vállalat, az Ueno Fine Chemicals, a Nippon Synthetic Chemical és az ugyancsak megbüntetett német Hoechst a baktériumoknak és a penésznek az élelmiszerekből való eltávolítását szolgáló vegyülettel kapcsolatban kötött versenykorlátozó egyezséget. A kartellben részt vevő cégek 1995-ben az európai piac 85 százalékát ellenőrzésük alatt tartották, s 18 éven át (1978 és 1996 között) kétévenként “információs fórumon” egyeztettek a vegyianyagok árát és mennyiségét illetően.

Visszaeső bűnösként a Hoechst fizette a számla oroszlánrészét, 99 millió eurót, míg a Nippon “alig” 10,5 milliót. Csupán a feljelentést tevő japán Chisso Részvénytársaság úszta meg büntetés nélkül, mert bár szintén részese volt a kartellnek, tevékeny segítséget nyújtott a visszaélések leleplezéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik