Belföld

Az osztrákokat nem érdekli harmadik generációs mobilszolgáltatás

Hét hónapja nagy felhajtás közepette indították el a harmadik generációs mobiltelefon szolgáltatást nyugati szomszédunkban, de a felhasználók igénye messze alulmúlta a várakozásokat.

A közeledő karácsony ellenére is csak 1500 előfizető vásárolta meg a felturbósított készülékeket, amelyek videotelefon szolgáltatást, gyors internet hozzáférést, sőt filmnézést is kínálnak a felhasználónak.


A Mobilkom, Ausztria legnagyobb mobilszolgáltatója 44 százalékos piaci részesedéssel és kb. 3,1 milliós előfizetői táborral, április közepén, Európában az elsők között – a britekkel és az olaszokkal egy időben – indította el a szolgáltatást.


Ennek előfizetési díja nincs, az előfizetőnek csak 800 eurós készüléket kell megvennie, ami mesze nem olcsó. A féldolláros percdíj nem különösebben magas, de… „A telefon csúnya, és túl nagy, a menü zavaros, és a ügyfelek panaszkodnak, hogy az akku túlságosan gyorsan lemerül”, sorolja Norbert Rohringer, a Mobilkom feje. De sok kívánnivalót hagy maga után a video funkció is, a kép ugyanis kicsi, a minősége gyenge, és egy klip lejátszásába vagy felvételébe belerokkan az akkumulátor. A második legnagyobb osztrák mobilcég, a One december végére ígéri 3G szolgáltatását, amelyet azonban „nem igazán ajánl” ügyfeleinek, míg nem lesz a piacon kielégítő telefonkészülék. Ugyenebből az okból nem indítja el szolgáltatását a hongkongi Hutchinson Whampoa érdekeltségébe tartozó 3 cég sem, amely pedig májusra tervezte az indulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik