Belföld

Medgyessy: ez nem Bokros-csomag

A Magyar Televízió Este című műsorában szerdán a kormányfő visszautasította a mostani intézkedések összehasonlítását a Bokros-csomaggal. "Nagyon nem örültem annak, hogy mindezt meg kellett tenni, azonban csak így lehet a nyugdíjak, családi pótlék értékét megőrizni illetve növelni, és egy nagyobb bajt megelőzni" - jelentette ki.

Medgyessy Péter miniszterelnök szerint az idén már nem várható a lakosságot érintő gazdaságpolitikai lépés, ugyanakkor jövőre, bár reményei szerint erre nem lesz szükség, ha a kiegyensúlyozott fejlődés biztosítása azt megköveteli, akkor megteszi a szükséges lépéseket. A lakáskedvezményekkel kapcsolatban leszögezte, hogy a korábbi mértékű kedvezmények visszaállítása nem elképzelhető, mert azt nem bírja el a nemzetgazdaság. Miként fogalmazott: az előző kormány is tudta, hogy ez nem finanszírozható.


A lakáshitel-kamatok emelésével kapcsolatban leszögezte, hogy azt elsősorban nem a költségvetési megtakarítás indokolta, hanem az, hogy egy olyan helyzet alakult ki, amelyben mindenki hitelt akar felvenni, s ezt a nemzetgazdaság nem bírja el. Hitelt vesz fel az állam, hiszen van egy költségvetési hiány és azt hitelből lehet csak finanszírozni – mondta, hozzá téve, hogy a költségvetés hiányát a GDP 3,8 százalékára szorítja le jövőre a kormány, de ennél lejjebb már nem lehet szorítani.


A vállalkozások is hitelfelvevőként jelentkeznek, ami szavai szerint természetes, mert ez kell a gazdaság fejlődéséhez, de most a lakáshitelek hihetetlen növekedése miatt a lakosság is nettó hitelfelvevővé vált. Mind a három pénztulajdonos egyszerre jelentkezik hitelért, ezt csak külföldről lehet finanszírozni, ami az adósság növekedéséhez vezetne. Mint mondta, a lakáshitelezési rendszer további átalakítására nincs szükség. “Ez egy korrekt, kiszámítható rendszer” – jegyezte meg. Ha sikerül leszorítani a kamatokat, akkor a lakáshitelek kamatának terhe is csökkenhet – tette hozzá. A miniszterelnök elmondta, hogy az intézkedések előtt kikérte a jegybank elnök véleményét is, aki egyet értett ezekkel.


“Együtt tudjuk csak megállítani a forint gyengülését, a kamatok leszorítását, együttműködésre vagyunk ítélve” – fogalmazott Medgyessy Péter. Szavai szerint, amint az ilyen horderejű lépéseknél természetes, egyeztetett a szocialista párttal és az SZDSZ-szel is, a pártok ugyancsak támogatták azokat. Nem zárta ki, hogy az intézkedések átmenetileg népszerűség-csökkenéséhez vezethetnek. “De olyan lépést tettem, ami jó az országnak, és minden felelős miniszterelnöknek meg kellett volna tennie” – hangsúlyozta. Megerősítette, hogy a kormányban nem tervez változtatásokat és László Csaba pénzügyminiszter lesz a jövőben is. “Másfél éve vagyunk a kormányon, ezalatt az idő alatt valószínűleg sokkal többet teljesítettünk, mint bármely előző kormány” – mondta.


Emlékeztetett arra, hogy megemelték az özvegyi nyugdíjat, jövőre tovább emelkednek a nyugdíjak, 50 százalékkal növelték a béreket a tanároknál és az egészségügyi dolgozóknál, s adómentessé tették a minimálbért. “Amint ígértük, 400 kilométer autópálya épül meg a ciklus végéig, és 800 kilométer előkészületei kezdődnek meg” – szögezte le. Arra a kérdésre válaszolva, hogy merre tart az ország az uniós csatlakozás küszöbén, kijelentette: “egy modern európai magyar köztársaságot akarunk, ahol az emberek jól érzik magukat és biztonság van az utcán, munkahelyen a jogrendszerből adódóan”. Hozzátette: Magyarország a saját nemzeti büszkeségét viszi Európába.


“Ez a magyar társadalom nagyon sokat tud adni az Európai Uniónak. Jó cserét csinálunk” – jegyezte meg. Mint mondta, az EU-ban lehetőséget kapnak a fiatalok, hogy tanuljanak, beilleszkedjenek az európai rendszerbe. Az EU 2007-től évente mintegy 3 milliárd euró támogatást, csaknem 750 milliárd forintot ad, s a hazai résszel együtt ebből nagyon komoly fejlesztések indulhatnak meg. Elmondta, hogy a kormány az adórendszer egyszerűsítésére, átláthatóbbá tételére törekszik, és ez 2005-től meg is valósulhat. Példaként említette az egyszerűsített vállalkozói adót. “Valami ilyesmire gondolok a többi adónál is” – mondta. Ugyanakkor az adók csökkentésére nem tett ígéretet, mert bár az szerinte is nagyon jó lenne, nem biztos, hogy bekövetkezhet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik