Belföld

Alacsony áfakulccsal a fekete gazdaság ellen

A 2000-ben indult, három évre szóló áfacsökkentést decemberig, majd ezt követően szerdán újabb két évvel meghosszabbították azzal a szándékkal, hogy az eredmények értékelése után esetleg állandó megoldást választhassanak - írja a Napi Gazdaság.

Az Európai Unió tagállamai néhány éve az áfa csökkentésével próbáltak hadat üzenni a fekete gazdaságnak, az intézkedéstől egyben a munkahelyek számának növekedését várták. Azokat a szolgáltatásokat részesítették előnyben, amelyek esetében magas a munkaráfordítás, így például fodrászat, otthoni betegápolás, takarítás, ablaktisztítás, kerékpárjavítás, ruhavarrás, cipészet.


A széles menüből minden ország legfeljebb hármat választhatott, és a tizenöt tagállam közül végül kilencben éltek is a lehetőséggel.


Franciaország ezzel párhuzamosan új javaslattal állt elő. A belföldi vendéglátóipar ösztönzése érdekében a magas, 19,6 százalékos áfakulcsot 5,5 százalékra kívánta csökkenteni, ami 40 ezer új munkahely létesítését jelentené. Ezt azonban nem teheti meg önkényesen, szükség van a többiek beleegyezésére. Németország elutasítja a párizsi kérést, félve, hogy a német vendéglősök is hasonló követeléssel állnak elő. Márpedig a berlini kormány nem engedheti meg magának, hogy lemondjon a tetemes adóbevételről. Párizs ezért még ebben az évben egy rendkívüli EU-pénzügyminiszteri értekezletet akar egybehívni. Az EU soros olasz elnöksége szkepszissel fogadta az indítványt, így a probléma alighanem a következő évre húzódik át.



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik