Belföld

Orbán nem kapkodná el az EU-alkotmány tárgyalását

Nem minden áron kell eredményt elérni az Európa jövőjével foglalkozó alkotmányszerződés tárgyalásánál – jelentette ki Jacques Chirac francia államfő és Gerhard Schröder német kancellár kedden. Hasonló véleményt fogalmazott meg Orbán Viktor, volt miniszterelnök is a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

“Őszintén szólva engem hidegen hagy, hogy a hétvégén lesz-e már alkotmány, vagy sem. Ellenben fontosnak érzem azt, hogy milyen tartalmú lesz. Egy alkotmány hosszú-hosszú évekre, sőt évtizedekre is szólhat, ezért csak jó minőségű alkotmányt érdemes létrehozni. Nem szabad elfogadni az idő sürgetését.” – nyilatkozta a volt kormányfő

Arra a kérdsre, hogy szerinte melyek azok a területek, amelyeken előrelépésre számít, illetve ahol javítani kellene a mostani szövegen Orbán Viktor azt válaszolta, hogy bár a kisebbségi pozíciókkal meg van elégedve, a kereszténység értékeire, valamint a gondviselésre való utalást még hiányolja a készülő alkotmányból. Bár ez ügyben is optimista: “Lényegében egyetlen ország – bár tekintélyes ország – komoly ellenállása van még hátra, s ma még senki nem tudja megmondani, hogy ez ügyben lesz-e változás. Az esélyeket jónak látom” – mondta Orbán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik