Belföld

Januártól drágul a cukor

A Magyar Cukor Rt. a várt 900 ezer tonna cukorrépa helyett csupán 637 ezer tonnát vásárolt fel az idei kampány során - közölte Fischer Béla, a Magyar Cukor Rt. vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A kedvezőtlen, aszályos időjárás miatt kevesebb cukorrépa termett az idén. A 637 000 tonna alapanyagból a cég petőházi és kaposvári gyárában összesen 85 500 tonna cukor készült az eredetileg számított 124 000 tonna helyett. Ennek, valamint a mintegy 50 000 tonnányi importcukornak köszönhetően Fischer Béla szerint az idei, március 1-jétől a következő év február végéig tartó gazdasági évben mintegy 18 milliárd forintos árbevétellel számolnak.


Az elmúlt gazdasági évben több mint 19 milliárd forint volt az árbevételével. Fischer Béla szerint a rosszabb cukorrépatermés ellenére sem kell Magyarországon cukorhiánnyal számolni, mert a meglévő készletek, illetve az importcukor fedezi a szükségleteket. A vezérigazgató szerint ugyanakkor fennáll a veszélye annak, hogy az országba jelentős mennyiségű külföldi cukor áramlik még Magyarország európai uniós csatlakozása előtt, és mivel nem tisztázott az unióba bevihető készletek nagysága, így piaci zavarokat okozhat. Fischer Béla úgy vélekedett, hogy a cukor ára január 1-je után a kiskereskedelemben legalább 5-6 forinttal növekedhet minimálisan, mivel a cukor áfája 12 százalékról 15 százalékra növekszik. A cukor átlagára jelenleg 170 forint kilogrammonként.


A Magyar Cukor Rt. vezetője szerint ugyanakkor Magyarország uniós csatlakozását követően jelentősebb mértékben emelkedhet a cukor ára, mivel az ottani intervenciós ár magasabb a magyarországinál. Véleménye szerint az árak felzárkózása azonban több lépésben következik majd be, és nem lesz drasztikus mértékű.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik