Belföld

Brit euró: ellenzik, de hisznek benne

Bár a britek nagyobb része ellenzi Nagy-Britannia euró-csatlakozását, a lakosság többségének mégis az a meggyőződése, hogy az euró egy évtizeden belül felváltja az országban a fontot.

Közvélemény-kutatási adatok szerint 2002-ben a lakosság 58 százaléka foglalt állást az euró bevezetése ellen, s az egy évvel korábban, 2001-ben rögzített helyzethez képest csupán 5 százalékponttal, 35 százalékra emelkedett azoknak a száma, akik az egységes valuta bevezetése mellett voksoltak volna.

Mindazonáltal az eurót ellenzők 81 százaléka úgy véli, hogy Nagy-Britannia a következő tíz év során bevezeti az eurót. Az egységes európai valutát támogatók között ez az arány megközelíti a 100 százalékot.

A pártok szavazótábora sem akarja

Nagy Britanniában 1996 óta csökkent az EU támogatottsága, a lakosságnak valamivel több mint a fele az EU befolyásának visszaszorítását szeretné. Bár az euró ellenzői nagyobbrészt igen tájékozatlanok az egységes valutát illetően, érdekes, hogy a tájékozottabbak 43 százaléka is ellenzi közös pénz bevezetését.

A politikai palettát vizsgálva szintén nehéz elképzelni a brit euró diadalútját: a folyamatosan Európa-pártivá váló Munkáspárt szavazótáborának 49 százaléka ellenzi az euró bevezetését, a szabaddemokraták szavazói körében az euró ellenzőinek aránya 52 százalékra tehető.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik