Belföld

Vállalati karácsony – szex és alkohol

Az elfogyaszott alkohol hatására minden második brit alkalmazott közeli testi kapcsolatba kerül munkatársával a karácsonyi partin.

Karácsony szent ünnepéhez nem sok közük van az ebből az alkalomból megrendezett vállalati buliknak. Inkább hívhatnánk vállalati szilveszternek a hagyományos, évzáró karácsonyi ünnepséget, ugyanis az összejövetel központi üzenete a következő: “érezzük jól magunkat munkatársainkkal legalább egyszer egy évben”. Az eredmény pedig: munkahelyi szex, munkaügyi perek és rendőri kellemetlenségek. A brit vállalatok egyharmada már nem is rendez karácsonyi bulit.


Vállalati karácsony – szex és alkohol 1

A főnök asztalán

A Wilkinson Sword Quattro múlt héten napvilágot látott felmérése szerint a brit munkavállalók 41 százaléka jön össze valamelyik munkatársával a szeretet ünnepén. Majdnem minden harmadik dolgozó túlmegy az egyszerű csókon, 13 százalékuk pedig meg sem áll a szexig.

És ez nem is az alkohol hatására történik, legalábbis a kérdőívre válaszoló 1600 brit munkavállaló fele ezt állítja. Ők nem csak a karácsonyi partikon, hanem máskor is hódoltak munkahelyi partnerükkel a testi örömöknek. A válaszadók közül azonban még így is szép számmal az italozásnak esnek áldozatul, 45 százalékuk a borgőzös hangulattól hajtva landolt a másik karjában.

A legtöbben a tárgyalóban, a főnök asztalán vagy a parkolóban találnak alkalmat vágyaik beteljesítsére. Ez ugyan nem minden kockázat nélkül való, mégis csak 6 százalékukat kapják rajta a többiek.

A karácsonnyal csak veszítenek?

 

Az ünnepi készülődés egyéb hátrányt is jelent a vállalatoknak. A brit munkaadók összesen tőbb millió órát töltenek el azzal, hogy telefonálgassanak az ajándékok, a karácsonyi menü vagy a rokonoknak küldendő képeslapok ügyében. S mindezt munkaidőben. Nem beszélve még arról a kieső időről, amit szimplán csak a tervezgetéssel töltenek a munkahelyi íróasztalnál ülve. Ezek az adatok valószínűleg itthon is megállnák a helyüket.  

Munkaadók rémálma

A felmérés eredményei tapasztalatból már régóta imeretesek a brit munkaadók előtt. A szigetországban az amúgy hagyományosan kötelező vállalati partikat egyre több munkaadó minősíti veszélyes övezetnek, és ma már csak 73 sázalékuk rendez ilyen ünnepséget alkalmazottainak – derült ki a brit Peninsula cég felméréséből.

Maradék negyedrészük pedig csak 40 százalékban említi meg a lemondás okaként a buli magas költségeit. A munkatársak ilyenkor mutatott fegyelmezetlensége tekinthető inkább az igazi oknak. Általában azoknál a vállalatoknál is utólagos fegyelmi intézkedésekre kerül sor, amelyeknek a vezetői bátran vállalakoztak az évzáró rendezvényre.

Nemcsak a szexuális vágyak szabadulnak el ugyanis a partikon. Gyakori ilyenkor, hogy önuralom hiányában egyértelműen kiderülnek az egyébként rejtett előítéletek. A faji diszkriminiéció, a szexuális zaklatás és egyéb sértegetések melegágya a karácsonyi vállalati buli. Sok brit munkaadó a munkaügyi bíróság előtt felel az ott történtek miatt.

Nem védekeznek

De nem csak a munkaadók számára jelent dupla felelősséget egy ilyen szórakozás. Az emelkedett hangulatú éjszakák légyottjai a munkahelyi kapcsolatokra nézve sem veszélytelenek. Ha nem hosszabban tartó viszonyról van szó, sokak számára kellemetlen az intim helyzet után az irodában újra találkozni alkalmi partnerükkel. Hetekig is eltarthat, mire újra jó munkakapcsolat alakul ki közöttük. A legszerencsésebb egy másik részleg alkalmazottjával flörtölni…

Más szempontból veszélyes az ösztönök elszabadulása. A playingsafely.co.uk ezer, 18 és 30 év közötti brit munkavállalót kérdezett meg, és kiderítette, hogy a karácsonyi partik szexuális aktusai során meggondolatlanok a résztvevő felek, kétharmaduk nem védekezik.

A brit National Health Service pontosan a karácsonyi ünnepségek szezonjára időzíttette a Sex Lottery nevezetű kampányt, amely a fogamzásgátlás fontosságára hívja fel a figyelmet. “Minden karácsonyi partin fontos, hogy az emberek jól érezzék magukat, amihez a kondom használata csak hozzájárul, hiszen így elkerülhető a nem várt karácsonyi ajándék is – mondta a National helath Service szóvivője. – Az üzenetünk egyszerű: mindenki használjon óvszert.” A gyermekáldáson kívül azért is fontos a védekezés, mert a nemi úton terjedő fertőzések az utóbbi tíz évben jelentősen megnövekedtek Angliában.

Ha kíváncsi arra, hogyan élhet túl egy vállalati karácsonyi partit, klikkeljen ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik