Belföld

Romlott Magyarország amerikai megítélése

Janusz Bugajski, politikai szakértő szerint Magyarország washingtoni megítélése az ádáz belpolitikai viták folytán romlott és a NATO-ban mutatott vonakodó magatárásunkkal szintén csak fokoztuk az amerikai ellenérzéseket.

Janusz Bugajski, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kelet-európai igazgatója szerint Magyarország washingtoni megítélése romlott az utóbbi időben, noha egy évtizeden át dicsérték a kommunista birodalom bukásában játszott fontos szerepéért.

Magyarország úgy érvényesítheti a leghatékonyabban érdekeit a bővülő Európai Unióban és az észak-atlanti szövetségben, ha tiszteletet vív ki magának szilárd demokratikus államként, és konstruktív kapcsolatokat ápol a kelet-közép-európai térségében – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Janusz Bugajski, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) szakértője. Hírnevén mindenekelőtt az ütött csorbát, hogy az országban ádáz politikai viták folynak olyan kérdésekről, amelyek jobb esetben csak a szélsőségeseket foglalkoztatják.

“Minden országnak megvannak a maga rasszistái, érett demokráciákban azonban általában a peremre szorulnak és a rasszizmus nem jelentős kampánytéma” – mondta a szakértő. Bugajskij hangsúlyozta, hogy a politikai éretlenség, a szélsőséges hangvételű retorika torz képet fest az országról, a rasszizmus és idegengyűlölet melegágyaként tünteti fel. Magyarországon színvonalasabb politizálásra kell törekednie, s nem szabad lesüllyedni a politikai posványba, ami a nemzetközi porondon páriává vagy elhanyagolható tényezővé fokozná le az országot.

Bugajski szerint nyilván nem szerzett magának barátokat Magyarország azzal a vonakodással sem, ahogyan NATO-kötelezettségeinek maradéktalan teljesítéséhez viszonyult, valamint azzal sem, hogy bizonyos politikai körök ellenezték hozzájárulását az Egyesült Államok vezetette terrorizmus-ellenes harchoz.

Az angliai születésű amerikai kutató úgy vélte, hogy mindez azonban átmeneti tévelygés, Magyarországon minden demokratikus politikai irányzat vezetői képesek arra, hogy újra kedvező képet alakítsanak ki az országról.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik