Belföld

Magyar cég a Forbes befektetési listáján

A magát a világ üzleti vezetőinek lapjaként aposztrofáló Forbes magazin öt alapkezelőt arról kérdezett, mely cégek bizonyulnak kifizetődő befektetésnek a 2004–es évben. A Richter is szerepel a listán.

A Forbes magazin által megkérdezett, a világ legkülönbözőbb piacain otthonosan mozgó alapkezelők, illetve vezetőik szerint a jövő év kizárólag befektetési szempontból sikeres szektorai a pénzügy, a gyógyszeripar és meglepetésre a technológiai ágazat lesznek.

Öt alapkezelő 

Caesar Bryan – Gabelli International Growth Fund, David Halpert – Prince Street Capital Management, Ross Margolies – Salomon Brothers Capital Fund, Ronald Saba – NorthRoad Capital Management, Wendy Trevisani, Thornburg Investment Management…
…és a Forbes összeállítása

A gyógyszeripari spektrum reménységei 2004-ben a GlaxoSmithKline, amely három szegényes év után jövőre végre sikert könyvelhet majd el, illetve a Merck, melynek részvényei az 1994-es szinten mozognak a jelen pillanatban. A Richter Gedeon Rt.-t Wendy Trevisani, a Thornburg Investment Management új-mexikói portfoliómenedzsere emeli ki. A cég sikerességének kulcsa – áll a lapban, az oroszországi és a volt szovjet tagköztársaságokban történő értékesítés, illetve annak növekedése az emelkedő életszínvonallal párhuzamosan. (A Richter értékesítése az Egyesült Államokban még az idei évben is nagyobb mértékben bővül, mint Oroszországban.)


Techno

Az alapkezelők ajánlatai között a leginkább meglepő, hogy a jövő évre a régi gazdaság részvényei mellett ismét technológiai cégeket és papírokat tartanak esélyesnek kiemelkedő teljesítményre. Vételre ajánlják a 3Com hálózati felszerelésgyártót ambiciózus kínai tervei miatt, a koreai Samsungot mobilkészülékeinek jövőbeli sikere reményében és egy kis internetes céget, a Radvision-t. Távol-Keletről a japán Canon és a Kao szerepel a listán.


Old Econmomy

Persze a régi időket idéző (ki)termelővállalatok sem hiányozhatnak az alapkezelők kedvencei közül. Jó befektetésnek bizonyul az üzleti magazin által felkért szakértők szerint a dél-afrikai Harmony Gold Mining és a kanadai Agnico-Eagle Mines bányavállalat, míg az egyik befektető az orosz nikkel, palládium és platinatermelő Norilsk Nickel-t favorizálja, az „extrém alacsony működési költségek miatt”.


Ígéretes pénzügy

A pénzügyi szektorból a „piszkosul olcsó”, Amerikában leginkább a könyvelési praktikái miatt az újságokban szereplő Fannie Mae-t ajánlja az egyik befektetési alap, Európából két holland pénzintézetet az ING és az ABN Amro bankokat és még egy északi társat, a Danske Bank-ot Dániából; a szigetországból pedig a Lloyd’s TSB Group-ot. A Richtert is jó befektetésnek tartó Trevisani két tőzsdében – a Deutsche Börsében és a Euronextben is tulajdonos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik